ЕВРОПА и Ја

Поводом обележавања Дана Европе у оквиру Еутека кампање ЕУ ЗА ТЕБЕ, јагодинска Народна библиотека је, као чланица Еутека мреже, у периоду од 9. до 17. маја спровела низ активности с циљем ближег упознавања са земљама Европске уније и вредностима на којима се њихово заједништво темељи.

Прва активност, одржана 9. маја, била је радионица под називом: РЕЦИКЛАЖА НИЈЕ ГЊАВАЖА. Радионица је инспирисана Агендом 2030 и намењена је деци предшколског и млађег школског узраста. На њој су учествовала деца из Школице спорта „Спортисимо“. После уводног, мотивационог дела на тему значаја заштите и очувања природе и природних ресурса, радило се на осмишљавању и изради нових употребних предмета од старих новина, ролни тоалет папира, картонске амбалаже и сл.

Друга активност, био је квиз: КОЛИКО ПОЗНАЈЕМО ЕВРОПУ. Квиз је одржан 16. маја са ученицма шестог разреда из три јагодинске основне школе ( ОШ „Рада Миљковић“,ОШ „Милан Мијалковић“ и ОШ „ 17. октобар“) који су се такмичили из следећих области: Историја Европе, Географија Европе, Европско културно наслеђе, Симболи ЕУ, Вредности ЕУ и Агенда 2030. Све три екипе су показале завидно знање, а победу су однели ученици ОШ „ 17. октобар“ и освојили комплет књига

Трећа, последња и кључна активност под називом САЈАМ ЕВРОПЕ, одржана је 17. маја у јагодинском Центру за културу.

Догађај се састојао из два дела. У првом делу су ученици из шест школа представили дванаест европских земаља ( Свака школа по две земље). Штандови су били добро осмишљени и припремљени. Дочарали су дух и специфичности одређене земље

представљањем разних предмета, личности и занимљивости карактеристичних за њу. За најбољи штанд, по оцени посетилаца, изабан је штанд ученика четвртог разреда ОШ „ Бошко Ђуричић“ који су представили лепоте и знаменитости Пољске.

У другом делу, приказан је културно-уметнички програм којим је, кроз поезију, песму и игру,

дочарана разноликост културног наслеђа и савременог стваралаштва народа и етничких група који живе на заједничком европском простору.

Све у свему, било је то пријатно и подстицајно искуство за нас као организаторе, а и за учеснике ако је судећи по њиховим коментарима и реакцијама.