Odeljenje za odrasle

Pozajmno odeljenje za rad sa odraslim korisnicima najveće je odeljenje Biblioteke. Nalazi se na prvom spratu u prostoru od 230 kvadrata. Raspolaže savremenom i funkcionalnom opremom koja omogućuje dobar smeštaj knjiga, komunikaciju sa korisnicima i propisane uslove za rad.

Odeljenje poseduje bogati knjižni fond od preko 50.000 bibliografskih jedinica koga čini, najvećim delom, domaća i strana književnost, ali značajno mesto u strukturi fonda ima i stručna knjiga koja se može pozajmljivati. Pristup ovim knjigama je slobodan. Njihov sistematski razmeštaj omogućuje lako snalaženje korisnika.

U prijemnom odeljenju smeštena je literatura iz teorije i proučavanja književnosti, književna estetika i književna kritika. Izdvojena je i školska lektira za srednju školu. Preostali deo fonda razmešten je po UDK sistemu: Stručna knjiga od filozofije do istorije, a književnost po jezicima i književnim rodovima.

Korisnici ovog odeljenja su učenici srednjih škola, studenti i veoma heterogena strukturaodraslih korisnika i po zanimanjima i po starosnoj dobi. Interesovanja i potrebe korisnika redovno se prate i ona su osnov primerene nabavke knjiga.

Čitaoci na raspolaganju imaju aktuelnu literaturu i mogu brzo doći do knjiga za koje budu zainteresovani – bilo da su to knjige ovenčane književnim nagradama, ili se nalaze na domaćim i svetskim bestseler listama. Na ovom Odeljenju pažnja se poklanja i onim korisnicima koji imaju izgrađeni čitalački ukus i iskazano interesovanje prema određenoj vrsti literature. O njoj se oni redovno informišu i obaveštavaju.

Rad sa korisnicima je automatizovan, a elektronski katalog knjiga ispunjava svaki zahtev korisnika za dolaženje do tražene informacije. Istovremeno je formirana i korisnička baza koja sadrži sve relevantne podatke o članovima, evidentira strukturu i broj pročitanih, odnosno na čitanje datih knjiga.

U sklopu ovog Odeljenja je i izložbeni prostor koji se koristi za organizovanje izložbi povodom značajnih književnih jubileja i godišnjica rođenja književnika, kao i za književne večeri i dodeljivanje lokalnih književnih nagrada.