Odeljenje za decu i mlade

Odeljenje svojim radom obuhvata mališane predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola. Nalazi se u prizemnom delu Biblioteke u prostoru od oko 70 kvadrata. Ovaj prostor je nedavno renoviran. Urađen je novi nameštaj modernog dizajna potpuno prilagođen i primeren potrebama najmlađe čitalačke populacije uz uvažavanje svih savremenih bibliotečkih standarda za dečja odeljenja. Na ovaj način stvoren je izuzetno prijatan prostor za najmlađe korisnike Biblioteke, vrlo prepoznatljiv, prostor u koji deca rado dolaze i provode vreme čitajući dečju periodiku i listajući referensnu zbirku.

Najmlađim korisnicima Biblioteke primeren je i knjižni fond Odeljenja koga čine slikovnice i publikacije za predškolski uzrast, školska lektira, omladinska knjiga, fond beletristike, stručna i priručna literatura. Na raspolaganju je i nedavno formiran fond strane knjige za decu.

Pristup knjigama je slobodan i one se pozajmljuju na kućno korišćenje. U prostorijama Biblioteke, u Čitaonici koristi se priručna literatura i dečji časopisi „Politikin zabavnik“, „Vitez“, „Mali vitez“.

Školska lektira je izdvojena kao posebna kolekcija i omogućuje lako snalaženje korisnika i dolaženje do tražene knjige. Ostali fond je uređen po stručnoj klasifikaciji

Prinovljene knjige posebno se izlažu pa korisnici lako i brzo dolaze do informacija o novim naslovima dečje literature.

Usluge ovog odeljenja koristi veliki broj dece. Godišnje se upiše i postane član Biblioteke oko 1500 najmlađih korisnika. Većina njih usluge koristi besplatno ili po povlašćenim uslovima. Pravo na besplatno članstvo imaju sva deca do polaska u školu, kao i učenici prvog razreda osnovnih škola..

Rad Dečjeg odeljenja automatizovan je još od 1995. godine primenom programske aplikacije BIBLIO. Pristupanje Biblioteke VBS-u, formiran je elektronski katalog u sistemu COBISS.RS sa svim bibliografskim i sadžinskim informacijama o publikacijama koje Dečje odeljenje ima. Ova baza knjiga dostupna je za pretraživanje preko Interneta, a započela je i pozajmica građe u sklopu elektronskog kataloga COBISS/OPAC.

Dečje odeljenje ima izuzetnu saradnju sa dečjim vrtićima i školama na planu realizacije programa popularisanja knjige i razvijanja čitalačkih navika.