Одељење за децу и младе

Одељење својим радом обухвата малишане предшколског узраста и ученике основних школа. Налази се у приземном делу Библиотеке у простору од око 70 квадрата. Овај простор је недавно реновиран. Урађен је нови намештај модерног дизајна потпуно прилагођен и примерен потребама најмлађе читалачке популације уз уважавање свих савремених библиотечких стандарда за дечја одељења. На овај начин створен је изузетно пријатан простор за најмлађе кориснике Библиотеке, врло препознатљив, простор у који деца радо долазе и проводе време читајући дечју периодику и листајући референсну збирку.

Најмлађим корисницима Библиотеке примерен је и књижни фонд Одељења кога чине сликовнице и публикације за предшколски узраст, школска лектира, омладинска књига, фонд белетристике, стручна и приручна литература. На располагању је и недавно формиран фонд стране књиге за децу.

Приступ књигама је слободан и оне се позајмљују на кућно коришћење. У просторијама Библиотеке, у Читаоници користи се приручна литература и дечји часописи „Политикин забавник“, „Витез“, „Мали витез“.

Школска лектира је издвојена као посебна колекција и омогућује лако сналажење корисника и долажење до тражене књиге. Остали фонд је уређен по стручној класификацији

Приновљене књиге посебно се излажу па корисници лако и брзо долазе до информација о новим насловима дечје литературе.

Услуге овог одељења користи велики број деце. Годишње се упише и постане члан Библиотеке око 1500 најмлађих корисника. Већина њих услуге користи бесплатно или по повлашћеним условима. Право на бесплатно чланство имају сва деца до поласка у школу, као и ученици првог разреда основних школа..

Рад Дечјег одељења аутоматизован је још од 1995. године применом програмске апликације БИБЛИО. Приступање Библиотеке ВБС-у, формиран је електронски каталог у систему COBISS.RS са свим библиографским и саџинским информацијама о публикацијама које Дечје одељење има. Ова база књига доступна је за претраживање преко Интернета, а започела је и позајмица грађе у склопу електронског каталога COBISS/OPAC.

Дечје одељење има изузетну сарадњу са дечјим вртићима и школама на плану реализације програма популарисања књиге и развијања читалачких навика.