EVROPA i Ja

Povodom obeležavanja Dana Evrope u okviru Euteka kampanje EU ZA TEBE, jagodinska Narodna biblioteka je, kao članica Euteka mreže, u periodu od 9. do 17. maja sprovela niz aktivnosti s ciljem bližeg upoznavanja sa zemljama Evropske unije i vrednostima na kojima se njihovo zajedništvo temelji.

Prva aktivnost, održana 9. maja, bila je radionica pod nazivom: RECIKLAŽA NIJE GNJAVAŽA. Radionica je inspirisana Agendom 2030 i namenjena je deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta. Na njoj su učestvovala deca iz Školice sporta „Sportisimo“. Posle uvodnog, motivacionog dela na temu značaja zaštite i očuvanja prirode i prirodnih resursa, radilo se na osmišljavanju i izradi novih upotrebnih predmeta od starih novina, rolni toalet papira, kartonske ambalaže i sl.

Druga aktivnost, bio je kviz: KOLIKO POZNAJEMO EVROPU. Kviz je održan 16. maja sa učenicma šestog razreda iz tri jagodinske osnovne škole ( OŠ „Rada Miljković“,OŠ „Milan Mijalković“ i OŠ „ 17. oktobar“) koji su se takmičili iz sledećih oblasti: Istorija Evrope, Geografija Evrope, Evropsko kulturno nasleđe, Simboli EU, Vrednosti EU i Agenda 2030. Sve tri ekipe su pokazale zavidno znanje, a pobedu su odneli učenici OŠ „ 17. oktobar“ i osvojili komplet knjiga

Treća, poslednja i ključna aktivnost pod nazivom SAJAM EVROPE, održana je 17. maja u jagodinskom Centru za kulturu.

Događaj se sastojao iz dva dela. U prvom delu su učenici iz šest škola predstavili dvanaest evropskih zemalja ( Svaka škola po dve zemlje). Štandovi su bili dobro osmišljeni i pripremljeni. Dočarali su duh i specifičnosti određene zemlje

predstavljanjem raznih predmeta, ličnosti i zanimljivosti karakterističnih za nju. Za najbolji štand, po oceni posetilaca, izaban je štand učenika četvrtog razreda OŠ „ Boško Đuričić“ koji su predstavili lepote i znamenitosti Poljske.

U drugom delu, prikazan je kulturno-umetnički program kojim je, kroz poeziju, pesmu i igru,

dočarana raznolikost kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva naroda i etničkih grupa koji žive na zajedničkom evropskom prostoru.

Sve u svemu, bilo je to prijatno i podsticajno iskustvo za nas kao organizatore, a i za učesnike ako je sudeći po njihovim komentarima i reakcijama.