BITKA ZA ZNANJE

U okviru projekta „Digitalni građanin“ ukupno je uključeno 20 biblioteka sa teritorije Republike Srbije među kojima je i Narodna biblioteka u Jagodini. Prva u nizu mikrobit obuka za 45 zaposlenih iz 20 biblioteka u Srbiji održana je u Narodnoj biblioteci Srbije 18. januara 2019. godine gde su bibliotekari imali prilike da se upoznaju sa osnovama programiranja mikrobitom. Druga obuka održana je 18. aprila u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu gde su bibliotekari savladali i napredniju verziju rada sa Boson setom. Tada su predstavnici biblioteka učesnica preuzeli kompletnu opremu. Da podsetimo da je 20 biblioteka iz Srbije čije su prijave na konkurs za učešće u projektu „Digitalni građanin“ ocenjene kao najbolje dobile po 20 mikrobit računara spakovanih kao knjiga kao i po 5 uradi sam elektronskih setova, kao dodatak mikrobitovima, koje će moći da iznajmljuju građanstvu i koriste za sprovođenje besplatnih radionica u bibliotekama, obrazovnim ustanova i drugim javnim prostorima.
U drugoj fazi projekta, biće odabrano 5 najaktivnijih biblioteka, po broju korisnika mikrobitova i održanih radionica, kojima će biti donirani 3D štampači kao i potrebna obuka za korišćenje i prenošenje znanja. Kao i mikrobit uređaji, štampači bi trebalo da stoje na raspolaganju građanima u prostorijama biblioteke. Cilj projekta Digitalni građanin je osnaživanje lokalnih zajednica i priprema za savremene izazove tržišta rada, znanja i kompetencija. Dostupnost nove tehnologije i edukacije trebalo bi da prevlada otklon prema savremenim tehnologijama i učini ih dostupnim za sve kategorije stanovništva.
Bibliotekari Narodne biblioteke u Jagodini su već 22. aprila počeli sa realizacijom projekta „Digitalni građanin“ u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ i maturantima na smeru Informacione tehnologije, predstavili mikrobitove i Boson setove. Aktivnosti su nastavljene i narednih dana u osnovnim školama, a početkom maja dolaze nam nove grupe u Biblioteku. Interesovanje je veliko, što je pokazatelj uticaja inovativnosti na mlade ljude i decu željnu znanja.
Projekat Digitalni građanin sprovodi Institut za inovativnost i razvoj mladih iz Zagreba u celom regionu i na ovaj način uključuje ukupno 170 biblioteka, među kojima je 120 iz Hrvatske, 20 iz Bosne i Hercegovine, 20 iz Srbije i 10 sa Kosova. Lokalni partner u Srbiji je program Bitka za znanje čiji je nosilac Fond B92.