БИТКА ЗА ЗНАЊЕ

У оквиру пројекта „Дигитални грађанин“ укупно је укључено 20 библиотека са територије Републике Србије међу којима је и Народна библиотека у Јагодини. Прва у низу микробит обука за 45 запослених из 20 библиотека у Србији одржана је у Народној библиотеци Србије 18. јануара 2019. године где су библиотекари имали прилике да се упознају са основама програмирања микробитом. Друга обука одржана је 18. априла у Народној библиотеци „Вук Караџић“ у Крагујевцу где су библиотекари савладали и напреднију верзију рада са Босон сетом. Тада су представници библиотека учесница преузели комплетну опрему. Да подсетимо да је 20 библиотека из Србије чије су пријаве на конкурс за учешће у пројекту „Дигитални грађанин“ оцењене као најбоље добиле по 20 микробит рачунара спакованих као књига као и по 5 уради сам електронских сетова, као додатак микробитовима, које ће моћи да изнајмљују грађанству и користе за спровођење бесплатних радионица у библиотекама, образовним установа и другим јавним просторима.
У другој фази пројекта, биће одабрано 5 најактивнијих библиотека, по броју корисника микробитова и одржаних радионица, којима ће бити донирани 3Д штампачи као и потребна обука за коришћење и преношење знања. Као и микробит уређаји, штампачи би требало да стоје на располагању грађанима у просторијама библиотеке. Циљ пројекта Дигитални грађанин је оснаживање локалних заједница и припрема за савремене изазове тржишта рада, знања и компетенција. Доступност нове технологије и едукације требало би да превлада отклон према савременим технологијама и учини их доступним за све категорије становништва.
Библиотекари Народне библиотеке у Јагодини су већ 22. априла почели са реализацијом пројекта „Дигитални грађанин“ у Електротехничкој школи „Никола Тесла“ и матурантима на смеру Информационе технологије, представили микробитове и Босон сетове. Активности су настављене и наредних дана у основним школама, а почетком маја долазе нам нове групе у Библиотеку. Интересовање је велико, што је показатељ утицаја иновативности на младе људе и децу жељну знања.
Пројекат Дигитални грађанин спроводи Институт за иновативност и развој младих из Загреба у целом региону и на овај начин укључује укупно 170 библиотека, међу којима је 120 из Хрватске, 20 из Босне и Херцеговине, 20 из Србије и 10 са Косова. Локални партнер у Србији је програм Битка за знање чији је носилац Фонд Б92.