Inovacije i trendovi u bibliotekama

Početkom nedelje, 9. i 10. oktobra 2017. godine  Narodna biblioteka u Jagodini  u sklopu  matične funkcije – stručno osposobljavanje bibliotečko-informacionih stručnjaka, organizovala je održavanje akreditovanog seminara „Inovacije i trendovi u javnim bibliotekama“  za bibliotekare Pomoravskog okruga.

Ovim programom edukacije bibliotekara koji su realizovali Vesna Crnković, autor i Ivana Pešić, obuhvaćeno je 55 zaposlenih u pomoravskim javnim bibliotekama i na Učiteljskom fakultetu. Bibliotekari su tokom ove edukacije upoznati sa inovacijama u javnim bibliotekama, razvojem novih bibliotečkih usluga u skladu sa potrebama korisnika 21. veka, alatima i resursima za inovacije. Razmatrani su trendovi u bibliotekarstvu, IFLA i ALA trendovi.

Izneta su iskustva najrazvijenijih svetskih biblioteka u pružanju novih bibliotečkih usluga i predstavljeni najuticajniji inovativni projekti biblioteka. Pomoravskim bibliotekarima predočen je projekat Francuske „Kutija sa idejama“ – program za izbeglice, zatim projekat Filadelfije – otvaranje kafeterije u kojoj rade beskućnici;  Univerzitetska i gradska biblioteka San Hozea predstavljena je projektom koji je sadržao pružanje pomoći beskućnicima u traženju posla, pisanju CV-ja, a Javna biblioteka u Zagrebu organizovanom ICT obukom za ovu kategoriju korisnika.

Posebnu pažnju učesnika ovog seminara privukla su iskustva biblioteka u pružanju usluga najmlađim korisnicima – projekat njujorške biblioteke koja je razvila Prirodni eksplorijum – otvoreni prostor u sklopu vrtića  i projekat Fablab – mobilna biblioteka u Holandiji čiji su korisnici deca koja koriste alate i veštine za dizajniranje.

U trećem segmentu akreditovanog programa stručnog osposobljavanja bibliotekara pomoravskih javnih biblioteka, organizovane su radionice o primeni ALA trendova u konkretnim bibliotekama  u Jagodini, Despotovcu, Ćupriji, Rekovcu, Svilajncu, Paraćinu, Učiteljskom fakultetu, seoskim bibliotekama.

Prisustvo ovom seminaru obezbedilo je pomoravskim bibliotečkim radnicima potreban obim stručnog usavršavanja od 6 radnih sati na godišnjem nivou.