STATUT

Jagodina, februar, 2011. godine

Na osnovu člana 21, stav 1, tačka 1 Zakona o javnim službama (Sl. glasnik RS 42/91, 71/94, 79/05, 81/05 i 83/05) člana 44, stav 1, tačka 1 Zakona o kulturi (Sl. glasnik RS 72/2009) a na osnovu ovlašćenja iz člana 30. Statuta Narodne biblioteke ,, Radislav Nikčević,, u Jagodini, Upravni odbor Narodne biblioteke, na svojoj II Sednici, održanoj dana 24.02.2011. godine , doneo je

S T A T U T

Narodne biblioteke ,, Radislav Nikčević,, u Jagodini

I UVODNE ODREDBE

Član 1.

Statut je opšti akt Narodne biblioteke ,, Radislav Nikčević,, u Jagodini (u daljem tekstu Biblioteka) kojim se uređuje: naziv, pravni status i sedište Biblioteke, delatnost Biblioteke, zastupanje i predstavljanje Biblioteke, unutrašnja organizacija, organi i tela Biblioteke, njihov sastav, način imenovanja i nadležnosti, uslove za imenovanje i razrešenje direktora, odgovornost Biblioteke u pravnom prometu, kao i druga pitanja značajna za rad kao što su planiranje rada i razvoja, poslovna tajna, prava i obaveze zaposlenih, saradnja sa sindikatom, javnost rada i obaveštavanje zaposlenih, zaštita i unapređenje životne sredine, kao i opšta akta Biblioteke.

II OPŠTE ODREDBE, PRAVNI STATUS I OBAVEZE U PRAVNOM PROMETU

Član 2.

Prava i dužnosti osnivača Narodne biblioteke , po Zakonu o javnim službama, preuzela je Skupština opštine Jagodine, na osnovu Odluke o organizovanju Narodne biblioteke ,, Radislav Nikčević,, u Jagodini kao ustanove br. 011-90 / 91-01 od 26.12. 1991. godine.

Zgrada Biblioteke u Jagodini zakonom je zaštićena kao kulturno dobro Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu br.993/1 od 11. novembra , 1974. godine..

Član 3.

Dan Narodne biblioteke u Jagodini je 27. april, kada je Ukazom kralja Petra I , donetim 1909. godine, osnovana prva javna biblioteka u Jagodini .

Član 4.

Biblioteka je ustanova koja obavlja bibliotečko – informacionu delatnost koja obezbeđuje uslove za ostvarivanje ljudskih prava na slobodu izražavanja i na sticanje i korišćenje znanja.

Delatnost Biblioteke je javna.

Narodna biblioteka u Jagodini je matična biblioteka za biblioteke na teritoriji grada Jagodine i opština: Ćuprija, Paraćin, Despotovac, Rekovac i Svilajnac.

Matične funkcije u Biblioteci su sledeće:

  • vođenje registra biblioteka
  • vođenje kataloga bibliotečke građe
  • razvoj bibliotečko – informacionog sistema
  • pružanje stručne pomoći bibliotekama
  • nadzor nad stručnim radom biblioteka
  • staranje o stručnom usavršavanju kadrova za obavljanje bibliotečke delatnosti
  • praćenje i proučavanje stanja, potreba i uslova rada u bibl. delatnosti
  • predlaganje mera za unapređenje bibliotečko – informacione delatnosti i njihovo sprovođenje

Izgradnja jedinstvenog bibliotečko – informacionog sistema i matične funkcije u bibliotečkoj delatnosti su delatnosti od opšteg interesa u kulturi.

Član 5.

Narodna biblioteka ,, Radislav Nikčević,, u Jagodini ima svojstvo pravnog lica sa pravima, obavezama i odgovornostima utvrđenim zakonom i ovim Statutom.

U pravnom prometu Biblioteka istupa u svoje ime i za svoj račun, u okviru delatnosti i mogućnosti raspolaganja sredstvima utvrđenih zakonom i ovim Statutom.

Za svoje obaveze Biblioteka odgovara svim sredstvima (imovinom) kojima raspolaže, ako zakonom nije predviđen drugačiji način raspolaganja sredstvima.

Član 6.

Biblioteka ima svoje račune koji se vode kod Uprave za trezor i javna plaćanja u Jagodini:

  • osnovni račun (budžetski)
  • račun sopstvenih prihoda
  • namenski računi (bolovanja, projekti…)

Član 7.

Narodna biblioteka ,, Radislav Nikčević,, u Jagodini je kao pravno lice upisana u sudski registar kod Privrednog (Trgovinskog) suda u Kragujevcu.

Kao javna služba Biblioteka je orgganizovana i posluje kao ustanova čiji je osnivač Skupština grada (ranije opštine) Jagodine.

Matični broj Biblioteke je : 07127227 dobijen od Republičkog zavoda za statistiku.

Šifra osnovne delatnosti je : 9101 – Delatnost biblioteka i arhiva

Biblioteka ima svoj poreski identifikacioni broj (PIB) dobijen od Republičke uprave javnih prihoda.

III NAZIV I SEDIŠTE BIBLIOTEKE

Član 8.

Biblioteka posluje pod punim nazivom :

Narodna biblioteka ,, Radislav Nikčević,,

Sedište Biblioteke je :

Jagodina, ul. Kneginje Milice 2-4

Naziv i sedište Biblioteke se mogu promeniti samo uz saglasnost osnivača, ako zakonom nije drugačije određeno.

O promeni naziva i sedišta Biblioteke odlučuje Upravni odbor Biblioteke.

Član 9.

Biblioteka ima svoj pečat , koji je okruglog oblika, promera 3 cm sa otvorenom knjigom i ćiriličnim tekstom : Republika Srbija Narodna biblioteka ,, Radislav Nikčević,, Jagodina.

Pravougaoni pečat dimenzija 6 h 2,5 cm sa ćiriličnim tekstom Narodna biblioteka ,, Radislav Nikčević,, Jagodina i mestom za inventarni broj, kao i manji pravougaoni pečat dimenzija 4,5 h 1,5 cm sa ćiriličnim tekstom Narodna biblioteka ,, Radislav Nikčević,, Jagodina ,služe za fizičku obradu knjiga (inventarisanje).

Štambilj Biblioteke je pravougaonog oblika dimenzija 5 h 3 cm, sa tekstom Narodna biblioteka ,, Radislav Nikčević,, Jagodina i dodatkom mesta za dodatak broja delovodnog protokola i datuma.

Pečate mogu imati i odeljena i posebni fondovi knjiga .

Broj pečata i štambilja i način njihove upotrebe, čuvanja i rukovanja, kao i njihovog uništenja, reguliše se Odlukom direktor Biblioteke.

Član 10.

Biblioteka izdaje diplomu.

Diploma Biblioteke se dodeljuje čitaocima i saradnicima za uspešnu saradnju na širenju kulturne saradnje i popularizaciji knjige i čitanja.

Diploma se dodeljuje na osnovu mišljenja Stručnog veća Biblioteke, a potpisuje je direktor Biblioteke.

IV DELATNOST BIBLIOTEKE

Član 11.

Biblioteka obavlja svoju delatnost u skladu sa zakonima koji reglišu bibliotečko – informacionu delatnost, Zakonom o kulturnim dobrima, Zakonom o kulturi i drugim zakonskim i podzakonskim aktom, ovim Statutom, kao i na osnovu uputstava, smernica nadležnog ministarstva, Narodne biblioteke Srbije i drugih stručnih organa.

Član 12.

Delatnost Biblioteke razvrstava se prema jedinstvenoj klasifikaciji delatnosti:

91.01 – Delatnost biblioteka i arhiva

Biblioteka obavlja bibliotečko – informacionu delatnost koja obuhvata prikupljanje, obradu, zaštitu, čuvanje, predstavljanje i davanje na korišćenje bibliotečko – informacione građe i izvora, zaštitu stare i retke bibliotečke građe, kao i stvaranje, razmenu, pozajmicu i distribuciju informacija koje poseduju druge ustanove, organizacije ili udruženja u zemlji i inostranstvu, au cilju širenja znanja, slobodnog pristupa informacijama i promcije knjige i čitanja.

Radi boljeg ostvarivanja bibliotečko – informacione delatnosti, Biblioteka obavlja i druge delatnosti:

58.11 – Izdavanje knjiga

58.14 – Izdavanje časopisa i periodičnih izdanja

58.19 – Ostala izdavačka delatnost

72.20 – Istraživanje i razvoj u društvenim i humanističkim naukama

Biblioteka može da organizuje promocije knjiga , književne večeri, razne izložbe, proslave jubileja vezanih za Biblioteku, ili značajnih datuma iz oblasti kulture i umetnosti, muzičke večeri, stručna savetovanja, literarna takmičenja i sl.

Biblioteka može promeniti ili proširiti svoju delatnost u skladu sa odlukom Upravnog odbora, uz dobijenu saglsanost nadležnog organa.

Član 13.

Biblioteka može, bez upisa u sudski registar da vrši druge delatnosti koje služe obavljanju delatnosti koje je uisala u sudski registar, u manjem obimu, ili povremeno, ili koje doprinose potpunijem iskorišćavanju kapaciteta i materijala koji se upotrebljava za vršenje delatnosti.

Saradnja sa drugim ustanovama

Član 14.

U cilju ostvarivanja svojih zadataka i stvaranja trajnih vrednosti u kulturi, Biblioteka u vršenju svoje delatnosti ostvaruje neposrednu saradnju sa drugim bibliotekama, ustanovama kulture, obrazovanja i drugih delatnosti, javnim i drugim preduzećima i bankama, univerzitetima i fakultetima u oblasti umetnosti i kulture, samostalnim umetnicima i njihovim udruženjima, nevladinim sektorom i drugim subjektima iz srodnih oblasti.

Sredstva

Član 15.

Sredstva za obavljanje delatnosti Bibliteke obezbeđuju se :

  • iz Budžeta grada Jagodine
  • iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture (matična delatnost)
  • neposredneo od korisnika naknadom za izvršene usluge
  • iz donacija, legata, poklona, zaveštanja, sponzorstva
  • prodajom proizvoda i usluga
  • iz drugih izvora u skladu sa Zakonom

Član 16.

Biblioteka posluje sredstvima i imovinom , pokretnom i nepokretnom, u državnoj i sopstvenoj svojini, kojom upravlja i raspolaže saglasno zakonu i nameni tih sredstava.

Način finansiranja i sufinansiranja Biblioteke i projekata čiji je ona nosilac, propisani su zakonom.

Poslovni rezultati i stanje sredstava Biblioteke utvrđuju se Završnim računom.

Član 17.

Biblioteka ima obavezu da obezbedi zaštitu i čuvanje bibliotečke građe i objekata Biblioteke – zgrada, postrojenja, uređaja, alata i druge imovine od oštećenja i uništenja, usled različitih faktora, krađe i sl.

Član 18.

Obezbeđenje imovine obuhvata fizičko obezbeđenje bibliotečke građe, objekta Biblioteke i za to predviđene mere zaštite, zatim protivpožarnu zaštitu, kao i saradnju sa drugim organima i organizacijama po pitanju obezbeđenja i protvpožarne zaštite.

Obezbeđenje imovine vrši se u skladu sa finansijskim mogućnostima Biblioteke i odobrenjem osnivača za angažovanje sredstava i zaposlenih za ove poslove.

Član 19.

Imovina i prostorije Biblioteke se osiguravaju kod osiguravajućeg društva. U zavisnosti od finansijskih mogućnosti Biblioteke, izvršiće se osiguranje od krađe, požara i elementarnih nepogoda.

Direktor Biblioteke može doneti odluku da se osiguraju i radnici Biblioteke.

V ZASTUPANJE I PREDSTAVLJANJE BIBLIOTEKE

Član 20.

Biblioteku zastupa i predstavlja direktor Biblioteke.

Direktor Biblioteke se potpisuje za Biblioteku tako što na kraju pismena dodaje svoj potpis, označavajući svoju funkciju u Biblioteci i stavljajući uz potpis pečat Biblioteke.

Direktor je ovlašćen da, u ime Biblioteke, u okviru svoje nadležnosti, i u okviru ovlašćenja iz zakona i ovog Statuta, zaključuje ugovore, vrši druge pravne poslove, odlučuje o pravima i obavezama radnika, zastupa Biblioteku pred trećim licima, a posebno sudovima, državnim organima, drugim organizacijama i zajednicama.

U slučaju odsutnosti direktora, u obavljanju tekućih poslova zamenjivaće ga zaposleni koga direktor odredi.

Direktor Biblioteke može, u okviru svojih ovlašćenja , dati drugom licu pismeno punomoćje za zastupanje, i predstavljanje Biblioteke.

Obim, sadržinu i trajanje punomoćja, u okviru svojih ovlašćenja, određuje direktor.

VI UNUTRAŠNJA ORGANIZACIJA BIBLIOTEKE

Član 21.

Radi obavljanja osnovne i ostalih delatnosti Biblioteka obrazuje organizacione jedinice, a u u zavisnosti od potreba posla , mogu se obrazovati odeljenja, službe i druge jedinice.

Organizacija rada je uslovljena: brojem i strukturom zaposlenih, adekvatnom i stručnom podelom rada, smeštajem, prostorom, opremom za rad.

Svi poslovi u Biblioteci se obavljaju u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih zadataka Biblioteke bliže se reguliše unutrašnja organizacija .

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih zadataka Biblioteke bliže se utvrđuju radna mesta i njihovi nazivi, opis grupa poslova, potreban broj izvršilaca, potrebna znanja i sposobnosti kao i drugi posebni uslovi za rad na određenom radnom mestu.

Svaka izmena ili dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih zadataka Biblioteke se, na predlog direktora Biblioteke, dostavlja na saglasnost Gradonačelniku grada Jagodine.

Član 22.

Organizacione jedinice i njihov delokrug

Poslovi i radi zadaci Biblioteke vrše se u okviru organizacionih jedinica:

I Uprava

II Odeljenje opštih i pomoćnih poslova

III Odeljenje za razvoj i unapređenje bibliotečke delatnosti

(matična služba i informatički poslovi )

IV Odeljenje za nabavku i obradu bibliotečke građe

V Zavičajno odeljenje sa Fondom stare i retke knjige

VI Služba za popularizaciju knjige i čitanja

VII Odeljenje za rad sa odraslim čitaocima

a) – Pozajmno odeljenje za odrasle čitaoce

b) – Čitaonica sa Fondom stručne knjige i periodičnim

publikacijama

VIII Odeljenje za rad sa decom sa čitaonicom

IX Informaciona služba sa korišćenjem interneta i sa Fondom strane knjige

X Seoske biblioteke

Za formiranje novih odeljenja, službi i drugih delova svog organizacionog sistema, Biblioteka će pribaviti potrebne saglasnosti osnivača, a na predlog organa Biblioteke predviđenih zakonom i ovim Statutom.

VII ORGANI BIBLIOTEKE, SASTAV, NAČIN IMENOVANJA I NADLEŽNOSTI

Član 23.

Organi Biblioteke su:

  1. Direktor;
  2. Upravni odbor;
  3. Nadzorni odbor.

1) DIREKTOR

Član 24.

Bibliotekom rukovodi direktor.

Prava i dužnosti direktora Biblioteke propisana su zakonom.

Direktora Biblioteke se imenuje i razrešava Rešenjem ministra kulture Republike Srbije.

Član 25.

Direktor Biblioteke imenuje se na osnovu prethodno sprovedenog javnog konkursa, u skladu sa zakonom.

Direktor Biblioteke imenuje se na period od četiri godine.

Po isteku vremena na koje je imenovano, isto lice može biti ponovo imenovano za direktora Biblioteke.

Član 26.

Javni konkurs za izbor direktora Biblioteke raspisuje i sprovodi Upravni odbor Biblioteke, 60 dana pre isteka mandata direktora.

Upravni odbor Biblioteke dužan je da u roku od 30 dana od dana završetka javnog konkursa, izvrši izbor kandidata i predlog dostavi ministru kulture Republike Srbije.

Ministar kulture Republike Srbije na osnovu predloga Upravnog odbora imenuje direktora Biblioteke, uz saglasnost direktora Narodne biblioteke Srbije.

Član 27.

Upravni odbor može predložiti Ministru kulture samo jednog kandidata za direktora Biblioteke.

Ako Upravni odbor ne izabere nijednog od prijavljenih kandidata, ili ako Ministar kulture ne prihvati predloženog kandidata od strane Upravnog odbora, smatra se da javni konkurs nije uspeo.

U slučaju iz stava 2 ovog člana, Upravni odbor može da raspiše i sprovede novi javni konkurs, odnosno da Ministar kulture imenuje vršioca dužnosti direktora.

Član 28.

Konkurs za izbor direktora Biblioteke objavljuje se u najmanje jednom listu sa izdanjem za celu teritoriju Republike Srbije.

Rok za podnošenje prijava kandidata na konkurs je 15 dana od dana objavljivanja konkursa.

Nepotpune i neblagovremene prijave na konkurs se ne razmatraju.

Potpuna prijava je svaka prijava koja sadrži dokaze iz konkursne dokumentacije.

Blagovremena prijava je svaka prijava koja je podneta u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog konkursa.

Uslovi za imenovanje direktora Biblioteke

Član 29.

Za izbor kandidata za direktora Biblioteke utvrđuju se sledeći uslovi:

  1. visoka stručna sprema (da imaju odgovarajuće visoko obrazovanje na osnovnim studijama u trajanju od četiri godine; visoko obrazovanje na studijama drugog stepena diplomske akademske studije – master; ili specijalističke akademske studije.
  2. da ima tri godine radnog iskustva u kulturi;
  3. da se protiv njega ne vodi i da protiv njega nije podignuta optužnica za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti;
  4. državljanstvo Republike Srbije;
  5. opšta zdravstvena sposobnost.

Član 30.

Konkursna dokumentacija za izbor kandidata za direktora Biblioteke treba da sadrži:

  1. predlog Programa rada i razvoja Biblioteke za period od četiri godine;
  2. overenu kopiju diplome ili uverenja o stečenoj stručnoj spremi;
  3. overenu kopiju radne knjižice ili dokaz o radnom iskustvu;
  4. biografiju koja mora da sadrži elemente koji dokazuju stručnost iz delokruga rada ustanova kulture sa kratkim pregledom ostvarenih rezultata u radu;
  5. uverenje nadležnog organa da se protiv njega ne vodi istraga i da protiv njega nije podignuta optužnica (ne starija od 6 meseci) za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti;
  6. uverenje o državljanstvu Republike Srbije (ne starije od 6 meseci);
  7. izvod iz matične knjige rođenih;
  8. overenu kopiju lične karte i
  9. dokaz o opštoj zdravstvenoj sposobnosti – lekarsko uverenje (original).

Član 31.

Upravni odbor je dužan da pregleda sve pristigle prijave na konkurs i ocenjuje da li kandidati za direktora ispunjavaju uslove predviđene konkursom o čemu se vodi zapisnik.

Upravni odbor razmatra i ocenjuje samo blagovremene i potpune prijave na konkurs.

Odlukom Upravnog odbora o raspisivanju konkursa utvrđuje se način rada kao i rok za predlaganje kandidata.

Član 32.

O odluci Ministra kulture o imenovanju direktora Biblioteke obaveštava se svaki učesnik konkursa.

Vršilac dužnosti direktora

Član 33.

Ministar kulture RS može imenovati vršioca dužnosti direktora, bez sprovedenog javnog konkursa, u slučaju kada direktoru prestane dužnost pre isteka mandata, odnosno kada javni konkurs za direktora nije uspeo.

Vršilac dužnosti direktora Biblioteke može obavljati tu funkciju najduže jednu godinu od dana imenovanja.

Član 34.

Direktor Biblioteke:

  1. Organizuje i rukovodi radom Biblioteke;
  2. Donosi Akt o organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih zadataka kojim se utvrđuje broj i struktura zaposlenih, a na koji saglasnost daje Gradonačelnik i donosi ostala akta čije donošenje nije u nedležnosti Upravnog odbora, a u skladu sa Zakonom i ovim Statutom;
  3. Izvršava odluke Upravnog odbora;
  4. Zastupa Biblioteku;
  5. Stara se o zakonitosti rada Biblioteke;
  6. Odgovoran je za sprovođenje Programa rada Biblioteke;
  7. Odgovoran je za materijalno-finansijsko poslovanje Biblioteke;
  8. Daje saglasnost na imenovanje i razrešenje direktora biblioteka za koje obavlja matične funkcije;
  9. Predlaže Program rada i preduzima mere za njegovo sprovođenje;
  10. Podnosi Izveštaj o poslovanju Biblioteke Upravnom odboru, Nadzornom odboru, Skupštini grada, Narodnoj biblioteci Srbije i Ministarstvu kulture;
  11. Predlaže Finansijski plan;
  12. Donosi Plan javnih nabavki;
  13. Zaključuje ugovore o angažovanju umetnika i drugih saradnika van Biblioteke;
  14. Imenuje rukovodioce odeljenja, rukovodioce programa i projekata;
  15. Donosi rešenja o zasnivanju i prestanku radnih odnosa i raspoređivanju zaposlenih u Biblioteci;
  16. Odlučuje o pojedinačnim pravima i odgovornostima iz radnog odnosa u skladu sa Zakonom i Kolektivnim ugovorom (ili Pravilnikom o radu koji je u skladu sa njim);
  17. Donosi pojedinačne odluke o sticanju i korišćenju sredstava, prema namenama utvrđenim Finansijskim planom;
  18. Pokreće disciplinski postupak (samostalno, ili na predlog drugih, u skladu sa zakonom) imenuje disciplinsku komisiju (nije obaveza) i odlučuje po prigovoru radnika
  19. Imenuje članove Stručnog saveta i rukovodi njegovim radom;
  20. Obrazuje komisije, a po potrebi i druga pomoćna tela;
  21. Donosi odluke o poslovnoj saradnji sa drugim ustanovama, preduzećima i organizacijama, kao io osnovama poslovne politike;
  22. Odlučuje o zaključivanju ugovora i stara se o izvršenju ugovornih obaveza;
  23. Donosi odluke o investicijama, kada je to u njegovoj nadležnosti i zaključuje ugovore u vezi sa njima
  24. Odlučuje o službenim putovanjima zaposlenih u zemlji i inostranstvu.
  25. Odgovoran je za sprovođenje mera bezbednosti i zdravlja na radu i protivpožarne zaštite;
  26. Donosi odluku o kućnom redu Biblioteke i fizičko-tehničkom obezbeđenju;
  27. Učestvuje u radu Upravnog odbora i Nadzornog odbora;
  28. Donosi Odluku o broju pečata i štambilja i načinu njihove upotrebe, čuvanju i rukovanju;
  29. Predlaže Cenovnik usluga Biblioteke Upravnom odboru
  30. Glavni je i odgovorni urednik izdanja Biblioteke
  31. Odlučuje o poklonima, donacijama i pomoći Biblioteke drugim pravnim i fizičkim licima;
  32. Obavlja i druge poslove predviđene Zakonom, osnivačkom odlukom i Statutom.

Prestanak funkcije direktora

Član 35.

Dužnost direktora Biblioteke prestaje istekom mandata i razrešenjem.

Ministar kulture RS razrešiće direktora pre isteka mandata:

  1. na lični zahtev;
  2. ako obavlja dužnost suprotno odredbama zakona;
  3. ako nestručnim , nepravilnim i nesavesnim radom prouzrokuje veću štetu ustanovi, ili tako zanemaruje, ili nesavesno izvršava svoje obaveze da su nastale , ili mogu nastati veče smetnje u radu ustanove;
  4. ako je protiv njega pokrenut krivični postupak za delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje dužnosti direktora, odnosno ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen za krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje dužnosti direktora ustanove;
  5. iz drugih razloga utvrđenih zakonom.

2) UPRAVNI ODBOR

Član 36.

Bibliotekom upravlja Upravni odbor.

Upravni odbor Biblioteke ima šest članova, od kojih četiri predstavnika imenuje Osnivač i dva predstavnika iz reda zaposlenih u Biblioteci (najmanje 30 %).

Članove Upravnog odbora imenuje i razrešava Skupština grada Jagodine, iz reda istaknutih stručnjaka i poznavalaca kulturne delatnosti.

Predsednika Upravnog odbora imenuje Skupština grada Jagodine iz reda članova Upravnog odbora.

Član 37.

Predstavnici zaposlenih biraju se na predlog reprezentativnog Sindikata, a ukoliko ne postoji reprezentativni sindikat, na predlog većine zaposlenih

Najmanje jedan član Upravnog odbora iz reda zaposlenih mora da bude iz reda nosilaca osnovne, tj. programske delatnosti.

Članovi Upravnog odbora iz Biblioteke imenuju se na period od četiri godine i mogu biti imenovani najviše dva puta.

Članovi Upravnog odbora Biblioteke mogu biti razrešeni i pre isteka mandata, u skladu sa zakonom.

Član 38.

Upravni odbor Biblioteke:

  1. Donosi Statut Biblioteke uz saglasnost Skupštine grada;
  2. Donosi opšte akte Biblioteke, na predlog direktora, u skladu sa zakonom i Statutom Biblioteke,osim onih koji su u nadležnosti direktora, ili drugog organa Biblioteke;
  3. Utvrđuje poslovnu i razvojnu politiku;
  4. Odlučuje o poslovanju Biblioteke;
  5. Donosi Pogram rada Biblioteke, na predlog direktora;
  6. Donosi godišnji Finansijski plan
  7. Usvaja Godišnji obračun – Finansijski izveštaj Biblioteke
  8. Usvaja godišnji Izveštaj o radu Biblioteke;
  9. Daje predlog o statusnim promenama u skladu sa zakonom, uz saglasnost Skupštine grada;
  10. Daje predlog ministru kulture RS o kandidatu za direktora Biblioteke;
  11. Zaključuje ugovor o radu sa direktorom, na određeno vreme, do isteka roka na koji je izabran, odnosno, do njegovog razrešenja, a kada je za direktora imenovano lice koje je već zaposleno u Biblioteci na neodređeno vreme, zaključuje Aneks ugovora o radu, u skladu sa Zakonom o radu;
  12. Imenuje komisije čije imenovanje nije u nadležnosti direktora;
  13. Odlučuje o usmeravanju i korišćenju dobiti u poslovanju Biblioteke, a radi ostvarivanja cilja osnivanja Biblioteke;
  14. Odlučuje o korišćenju sredstava, u skladu sa Zakonom;
  15. Odlučuje o otpisu nenaplativih i zastarelih potraživanja;
  16. Odlučuje o izgradnji i adaptaciji objekta, kao i o izvorima finansiranja uz saglasnost Skupštine grada;
  17. Donosi Poslovnik o radu Upravnog odbora;
  18. Donosi odluke o raspolaganju (pribavljanju i otuđenju) imovine, kod javnih nabavki velike vrednosti (tender), uz saglasnost osnivača na koga su preneti poslovi sprovođenja kompletnih postupaka javnih nabavki;
  19. Odlučuje o drugim pitanjima utvrđenim zakonom, Kolektivnim ugovorom, Pravilnikom o radu i ovim Statutom, kao i drugim opštim aktima, ovde nepomenutim.

Kvorum za rad Upravnog odbora čini većina prisutnih članova Upravnog odbora.

Upravni odbor odlučuje većinom glasova od prisutnih članova Upravnog odbora.

Upravni odbor za svoj rad odgovara Osnivaču – Skupštini grada.

Rad Upravnog odbora bliže se reguliše Poslovnikom o radu Upravnog odbora.

Upravni odbor radi u Sednicama, o kojima vodi Zapisnik.

Sednice saziva predsednik UO, ili zamenik predsednika, po ovlašćenju predsednika.

3) NADZORNI ODBOR

Član 39.

Nadzorni odbor obavlja nadzor nad poslovanjem Biblioteke.

Nadzorni odbor ima tri člana, od kojih dva predstavnika Osnivača i jedan predstavnik iz reda zaposlenih u Biblioteci.

Članove Nadzornog odbora imenuje i razrešava Skupština grada Jagodine.

Predsednika Nadzornog odbora imenuje Skupština grada Jagodine iz reda članova Nadzornog odbora.

Član 40.

Predstavnik iz reda zaposlenih u Biblioteci bira se na predlog reprezentativnog sindikata, a ukoliko ne postoji reprezentativni sindikat, na predlog većine zaposlenih

Članovi Nadzornog odbora iz Biblioteke imenuju se na period od četiri godine i mogu biti imenovani najviše dva puta.

Za članove Nadzornog odbora ne može biti imenovano lice koje je član Upravnog odbora Biblioteke.

Kvorum za rad Nadzornog odbora čini većina prisutnih članova Nadzornog odbora.

Nadzorni odbor radi u Sednicama, a odlučuje većinom glasova od prisutnih članova Nadzornog odbora. Sednicu saziva predsednik, ili član Nadzornog odbora koga za to odredi predsednik.

Na Sednicama se vodi Zapisnik o radu.

Član 41.

Nadzorni odbor Biblioteke:

1) Obavlja nadzor nad poslovanjem Biblioteke i o tome podnosi izveštaj Upravnom odboru;

2) Nadzor nad primenom Statuta i odluka Upravnog odbora;

3) Pregleda periodične i godišnje obračune i utvrđuje da li su u skladu sa propisima;

4) Vrši uvid u celokupno materijalno-finansijsko poslovanje po potrebi;

5) Kontroliše poslovne knjige i druga dokumenta i utvrđuje da li se vode uredno i u skladu sa propisima;

6) Vrši uvid u upozorenja, nalaze i akta inspekcijskih i drugih organa;

7) Razmatra izveštaje revizora;

8) Donosi Poslovnik o radu i

9) Obavlja i druge poslove utvrđene Zakonom, Statutom i drugim opštim aktima.

Organi i zaposleni u Biblioteci dužni su da Nadzornom odboru stave na uvid potrebnu dokumentaciju i pruže obaveštenja od značaja za vršenje nadzora.

Član 42.

Nadzorni odbor ima pravo da u vršenju poslova iz svog delokruga pregleda poslovne knjige i dokumentaciju Biblioteke.

Nadzorni odbor je dužan da tri dana unapred u pismenoj formi, zatraži od direktora Biblioteke, da mu omogući uvid u određene poslovne knjige i dokumentaciju.

Navedena dokumentacija i poslovne knjige pregledaju se u prostorijama Biblioteke, uz prisustvo direktora, ili zaposlenog koga direktor odredi.

Član 43.

O svim nalazima i stavovima Nadzorni odbor obaveštava Upravni odbor i direktora Biblioteke, a prema potrebi i Osnivača.

Upravni odbor i direktor Biblioteke dužni su da razmatraju stavove i nalaze Nadzornog odbora.

Rad Nadzornog odbora bliže se reguliše Poslovnikom o radu Nadzornog odbora.

VIII STRUČNA I POMOĆNA TELA

Stručni savet

Član 44.

Radi uspešnijeg ostvarivanja zakonom utvrđenih funkcija u Biblioteci se obrazuje Stručni savet.

Stručni savet čine direktor i rukovodioci odeljenja.

U radu Stručnog saveta mogu učestvovati i stručnjaci van sastava Biblioteke u zavisnosti od pitanja koje se razmatra.

Odluke Stručnog saveta se donose većinom glasova prisutnih članova Stručnog saveta.

Član 45.

Radom stručnog saveta rukovodi direktor ili lice koga on odredi.

Stručni savet radi u sednicama.

O radu stručnog saveta vodi se zapisnik.

Član 46.

Stručni savet Biblioteke obavlja sledeće poslove:

– razmatra stručna pitanja vezana za obavljanje i unapređivanje bibliotečko-informacione delatnosti

– predlaže izdanja Biblioteke i koncepcije manifestacija

-daje predloge direktoru pri izradi godišnjeg Programa Biblioteke

-predlaže pravila o stručnom radu Biblioteke

-daje mišljenja o drugim stručnim pitanjima

-predlaže direktoru i Upravnom odboru imenovanje stalnih komisija koje se bave stručnim radom u bibliotečkoj delatnosti

-imenuje članove redakcije i recenzente za sva izdanja Biblioteke

-predlaže zaposlene za članove komisja , redakcija i dr., van Biblioteke

-vrši i druge stučne poslove iz bibliotečko – informacione delatnosti, po ovlašćenju direktora

Stručni savet dostavlja mišljenje o određenom pitanju Upravnom odboru na njegov zahtev.

Komisije

Član 47.

U Biblioteci se kao pomoćna tela organa upravljanja obrazuju stalne i povremene komisije.

Stalne komisije mogu biti stručne: komisija za procenu i otkup bibliotečke građe, komisija za otpis građe (ukoliko noije određeno samostalno lice) i dr. , i opšte: stambena, disciplinska i druge u skladu sa zakonom i opštim aktima Biblioteke.

Povremene komisije su: popisne komisije i druge komisije u skladu sa zakonom i opštim aktima Biblioteke.

Stalne i povreme komisije imenuje direktor Biblioteke ako zakonom nije drugačije određeno.

Sve komisije imaju tročlani sastav , od kojih je prvopredloženi predsednik komisije.

Izmene i dopune članova pojedih komisija vrši se na način i po postupku po kome su izabrani.

Član 48.

O radu komisija vode se zapisnici koji sadrže :

-naziv komisije koja zaseda

-vreme i mesto održavanja sednice

-broj prisutnih i odsutnih članova

-ime predsedavajućeg i zapisničara koga odredi predsednik

-dnevni red

-kratak rezime rasprave

-način odlučivanja, donete odluke, zaključke, preporuke,

-vreme zaključenja sednice

potpis predsednika i zapisničara

IX PLANIRANJE RADA I RAZVOJA I GODIŠNJI IZVEŠTAJI

Član 49.

Programi rada i razvoja , kao i Finansijski planovi, donose se u skladu sa zadacima i ciljevima radi kojih je Biblioteka osnovana, a u skladu sa njenom delatnošću.

Finansijski plan i i Program rada Biblioteka donosi za period od jedne kalendarske godine.

U cilju realizacije Finansijskog plana i Programa rada Biblioteke donose se po potrebi operativni planovi, kojima se zadaci iz godišnjeg plana i programa razrađuju za kraći vremenski period.

Član 50.

Planovima i programima se utvrđuju ciljevi razvoja i unapređenja ukupne delatnosti, kao i obim i dinamika poslova koji će se obaviti u planskom periodu.

Član 51.

Program rada , na predlog direktora Biblioteke, donosi Upravni odbor Biblioteke i to krajem tekuće godine za narednu kalendarsku godinu.

Finansijski plan, na predlog direktora Biblioteke, donosi Upravni odbor Biblioteke i to krajem tekuće godine.

Program rada i Finansijski plan Biblioteke se dostavljaju, u skladu sa zakonom , osnivaču na nadležnost.

Ukoliko osnivač dodeli Biblioteci manja sredstva za određene namene, ili ih u potpunosti ne odobre, na predlog direktora , Upravni odbor usvaja izmenu ili dopunu Finansijskog plana i Programa rada, a iste dostavlja osnivaču na dalju nadležnost.

Član 52.

Za izvršenje planova i programa Biblioteke odgovoran je direktor.

Upravni odbor najmanje jedanput godišnje razmatra izvršenje donetih planova i programa Biblioteke i preduzima mere za njihovo ostvarivanje.

Član 53.

Po isteku kalendarske godine, a na osnovu rokova utvrđenih zakonom, na pred