Za svakog po nešto

Voditelji edukativno-kreativnih radionica jagodinske biblioteke (Jovana, Jelena, Isidora i Snežana ) su protekle nedelje (24. 25. i 26. jula) osmislile i realizovale svašta nešto za decu. Kroz likovnu, lutkarsku i radionicu pravilnog izražavanja učesnici radionica su ostvarili niz kreativnih ideja, došli do mnogih zanimljivih odgovora i naučili, kako reče Duško Radović – „Baš svašta“.

Pred decu su postavljeni (ne)ozbiljni zadaci i izazovi : izrada lutaka , osmišljavanje situacija i davanje karaktera likovima; igra rečima i „gramatičke zavrzlame“ ; izrada rama za omiljenu sliku …

Ove aktivnosti su izazvale interesovanje , kako dece i njihovih roditelja, tako i drugih koji su želeli da se bliže upoznaju sa ovakvim oblicima rada . Studentkinja književnosti, Jovana Jovanović , je želela da svoje prvo iskustvo u radu sa decom stekne u biblioteci kroz volontiranje. Ona je jednom nedeljno, u sali za kulturne programe Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“, kroz zabavu i, pre svega, kroz igru, pomagala deci da steknu osnovna znanja iz srpskog jezika i književnosti. Najveći izazov je bio što su učesnici radionica različitog uzrasta (od pet pa do dvanaest godina), te nije bilo jednostavno osmisliti zadatke koji odgovaraju različitim nivoima njihovog znanja.

Volonter, Jovana Jovanović, je obrađivala veoma zanimljive i kreativne teme. Komunikacija putem gestova i mimike je tema koja je najviše zainteresovala učesnike radionica, koji su tada bili u prilici da shvate koliko je malo reči potrebno za svakodnevnu komunikaciju. Jovana je učesnicima radionice objasnila koliko se naš maternji jezik osiromašuje prekomernom upotrebom brojnih fraza, izraza i skraćenica iz engleskog jezika. Takođe, održala je radionicu kreativnog pisanja u kojoj su deca koristeći svoju maštu odgovarala na zadate teme. Radionica posvećena pravopisu srpskog jezika je pomogla deci da odagnaju najčešće nedoumice u korišćenju pravopisnih pravila.

Radionice su bile dobro posećene i deca su sa zadovoljstvom usvajala nova znanja. Primećeno je da je Jovana kroz svoj rad iskazala umešnost u prenošenju znanja koje stiče studiranjem srpkog jezika i književnosti a deca su bila u prilici da primene svoje praktično znanje i da se upoznaju sa teorijskim osnovama nauke o srpskom jeziku, a sve sa ciljem da dečija aktivnost i kreativnost budu u prvom planu.