Nauči me…

Prošle nedelje je voditeljka radionice, Ivana u saradnji sa bibliotekarkom jagodinske biblioteke, Snežanom, održala dva susreta sa decom. Ivana i Snežana su osmislile dve, međusobno povezane radionice. Glavna tema prve su bili sukobi i načini njihovog prevazilaženja. Tema druge radionice je bila saradnja i efikasna komunikacija.

Radionice su se sastojale iz brojnih aktivnosti i zadataka, kroz koje su učesnici otkrivali načine efikasnog rešavanja konflikata i uspešne, prijateljske komunikacije. U toku radionica, deca su učestvovala u mnogobrojnim kratkim zadacima koji su podsticali njihovu maštu, kreativnost, likovne, glumačke i govorničke sposobnosti, a istovremeno i na razmišljanje o međuljudskim odnosima i komunikaciji, kao i efikasnom rešavanju problema.

Jedan od zadataka učesnika je bio da „odglume“ zamišljenu situaciju sukoba, kako bi uvideli koja osećanja i ponašanja izazivaju loši međuljudski odnosi. Razgovaralo se o mogućim načinima rešavanja konflikta. Decu je to inspirisalo da govore o svojim iskustvima iz svakodnevnog života, što je bilo dragoceno za diskusiju. Takođe, kroz primere sukoba, učesnici su učili i alternativne, efikasnije načine ponašanja, koji su usmereni ka rešavanju problema i održavanju dobrih međuljudskih odnosa. Propratne aktivnosti- kratke igre i zadaci su bile zabavne i izazivale su smeh i radost kod učesnika, mada su one uvek imale i dodatni cilj- da ukažu na značaj saradnje i uspešne komunikacije.

Radionice su bile veoma posećene i sva deca su sa zadovoljstvom učestovovala u svim aktivnostima. Iako svaki zadatak u okviru radionice ima za cilj razmenu iskustava i sticanje znanja, oni su istovremeno od dece zahtevali kreativnost, domišljatost i duhovitost, u čemu su sva deca uživala i dobro se nasmejala. Želja za učestvovanjem u aktivnostima, stalni komentari i smeh su, rekli bismo, pouzdani znaci da su radionice bile uspešne i rado bismo ponovili isto iskustvo.

Ko želi još više da sazna o ovoj temi, a uz to i da se dobro zabavi, može da pogleda neke od sledećih naslova, koje poseduje jagodinska biblioteka:

1. Bele, Rolan i Kosta- Prad, Bernadet: “Kako da preživiš u školi”

2. Aren, Žak i Kosta- Prad, Bernadet: “Kako da preživiš ako si dečak”

3. Rigon, Emanuel i Kosta- Prad, Bernadet: “Kako da preživiš ako si devojčica”

4. Matlen, Katrin i Kosta- Prad, Bernadet: “Kako da vaspitaš svoje roditelje”

5. Mekombi, Karen: preporučujemo sve njene knjige

6. Plut, Dajana i Marinković Ljiljana: “Konflikti i šta sa njima”