Portret Dare Džokić

U okviru pratećeg programa 41.festivala „Dani komedije“ u jagodinskoj Narodnoj biblioteci je u ponedeljak, 26.marta predstavljen portret Dare Džokić. Sa ovom velikom glumicom i članicom žirija na ovogodišnjim Danima komedije razgovor je vodila direktorka Narodne biblioteke u Jagodini, Vesna Crnković.

Brojnu i srdačnu publiku koja je ovom predstavljanju prisustvovala, glumica je očarala svojom neposrednošću i šarmom, a priča o njenom životu i bogatoj i uspešnoj umetničkoj karijeri, sudeći po reakcijama, bila je prijatna i zanimljiva.

Za one koji su ovo druženje propustili „skiciraćemo“ portret ukratko:
Dara Džokić je rođena u Beogradu (na Zvezdari). U svom rodnom gradu završila je osnovnu školu i gimnaziju a zatim i Fakultet dramskih umetnosti. Diplomirala je u klasi profesora Minje Dedića. Radi u pozorištu Atelje 212, ali je gostovala i na scenama Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta u Beogradu i Zvezdara teatra.
Bila je učesnik festivala u Budvi, Subotici i Splitu. Glumila je u velikom broju pozorišnih predstava, filmova i serija. Pozorišna publika je najčešće vezuje za naslovni lik u Šilerovom komadu „Marija Stjuart“, za koju mnogi smatraju da je kruna njene karijere, ali tu su i brojna druga ostvarenja – lik seljanke Milice u predstavi „Odumiranje“ Dušana Spasojevića, Katarine u drami „Sveti Georgije ubiva aždahu“, uloge u predstavama: “Kneginja od Foli Beržera“, “Ceremonijal majstor“, “Kabare“, Zbogom SFRJ“ i mnogim drugim.

Najmanje je, neopravdano, zastupljena u kinematografiji u kojoj beleži zapaženu ulogu u filmovima: „Dečko koji obećava“ i „Uvek spremne žene“, ali je zato u serijama znatno prisutnija („Mješoviti brak“, „Volim i ja nerandze, no trpim“, „Porodično blago“ i dr.).
Za svoja glumačka dostignuća, dobila je brojne nagrade i priznanja među kojima su:
Plaketa „Ljubiša Jovanović“, „Zlatni ćuran“, Povelja Filmskih susreta u Nišu, “Sterijina nagrada“, „Žanka Stokić“…

U privatnom životu, najznačajnija uloga krunisana je i najvećom nagradom-ćerkom Jovanom (iz braka sa bardom srpskog novinarstva, pokojnim Bogdanom Tirnanićem) koja je krenula njenim stopama.