O automatizovanoj pozajmici

U pomoravskim bibliotekama započeo je  proces automatizacije pozajmice bibliotečke građe. Zbog tih biblioteka, ali i daljeg osavremenjavanja rada sa korisnicima, organizovan je seminar i bibliotekarima predočene raspoložive programske mogućnosti koje pružaju COBISS pozajmica i COBISS ispisi. Sagovornici na ove teme bili su stručni saradnici VBS centa Emina Čano Tomić i Anđa Latinović, voditelji kursa COBISS/Pozajmica.

Narodne biblioteke u Pomoravskom okrugu u sistemu VBSa uveliko su izvršile katalogizaciju svojih knjižnih fondova i onlajn ih učinile dostupnim korisnicima za pretraživanje. U svakom trenutku, i sa kućnog računara korisnik je u prilici da sagleda šta njegova biblioteka od knjiga poseduje, da li je tražena knjiga slobodna za pozajmljivanje, može je rezervisati, ili pozajmiti iz druge biblioteke.

Biblioteka u Jagodini rad sa korisnicima automatizovala je pre godinu dana, a ćuprijska je to uradila nedavno. Ostale biblioteke iz Pomoravlja koje su u COBISS sistemu, automatizaciju pozajmice uradiće u skorije vreme.

Na ovom stručnom skupu čula su se i iskustva pomoravskih biblioteka koje imaju automatizovanu pozajmicu bibliotečke građe, ali i dileme oko nekih pitanja i rešenja u vezi statistike za potrebe pozajmice, članova, članarine, međubibliotečke pozajmice. Posebno interesovanje bibliotekara izazvale su programske mogućnosti evidentiranja drugih bibliotečkih usluga poput internet usluga, zatim područje finansijskih transakcija, članarine, članstva (dnevno, mesečno, porodično), ali i osavremenjavanje oblika komunikacije sa korisnicima usluga. Razmatrane su mogućnosti informisanja, obaveštavanja i upozoravanja članova putem elektonske pošte u vezi njihovog članstva i pozajmljenih knjiga, skorašnjeg isteka roka vraćanja građe, isteka članstva, prispeću rezervisane građe…

Edukacija koju je matična biblioteka organizovala za pomoravske bibliotekare ispunila je očekivanja i pružila dovoljno saznanja za dalje usavršavanje rada sa korisnicima bibliotečkih usluga i primenu savremenih informacionih tehnologija u radu.