KAD NAS PROŠLOST INSPIRIŠE

Kreativne radionice jagodinske Narodne biblioteke pod nazivom Kad nas prošlost inspiriše ove godine su bile inspirisane motivima knjige Svetlane Velmar Janković Očarane naočare. Održane su u periodu od 9 do 25. jula, a na njima je učestvovalo petnaestak mališana različitog uzrasta koji su izabrali da na ovaj način upotpune svoje doživljaje sa letnjeg raspusta.

Ideja je bila da pomoću čudotvornih naočara koje imaju neobičnu moć i omogućavaju nam pogled u prošlost, a koje smo izrađivali na prvoj ovogodišnjoj radionici, zavirimo u neka davna vremena i upoznamo se sa kulturom, umetnošću i načinom života onih koji su živeli mnogo pre nas.

Krenuli smo od najranijih vremena, zavirili u „pragalerije“ Laska i Altamire, zatim pokušali ( i uspeli) da izvajamo repliku pramajke iz Lepenskog Vira, izradimo Tutankamonovu zlatnu masku, nakit Indijanaca i „propratimo“ modu proleće – leto – jesen –    zima Srednjeg veka.

Sem razvoja i negovanja dečje kreativnosti, trudili smo se da ovo naše druženje ima naglašen i edukativni karakter s ciljem upoznavanja dece sa osnovama života i stvaralaštva ljudskih zajednica koje razdvajaju vekovi i milenijumi. Verujemo da smo u tome u velikoj meri i uspeli, makar da smo podstakli njihovu radoznalost i želju za istraživanjem i informisanjem o određenim narodima i vremenima.