Završen prvi ciklus projekta „Digitalni građanin“

#BitkaZaZnanje #KODiranje #FondB92 # IRIM #digitalnigradjanin

https://www.youtube.com/watch?v=p3GcZTKbtXE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR12rTwq_PYzrOzvPS0dWk-UnsEN9pAfmjCdhwakn-SMWSa34NfzMhziMd8

U okviru projekta „Digitalni građanin“ u periodu od 22.aprila do 19. juna 2019. godine u realizaciji Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini, održano je ukupno 47 radionica o programiranju u okviru kojih je ukupno edukovano 799 učenika, od ovog broja, 586 učenika je bilo iz osnovnih škola.

Jagodinska biblioteka je u saradnji sa osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Jagodine i Opštine Ćuprija, realizovala radionice u bibliotekama i školama. Cilj je bio IT edukacija i jačanje digitalne kompetencije dece i mladih i  savladavanje osnova programiranja uz pomoć korišćenja mikro bit računara i BOSON elektronskih setova.

Na teritoriji Grada Jagodine radionice su se održavale u:

  1. Narodnoj biblioteci u Jagodini
  2. Seoskim bibliotekama, “Živko Jevtić” u Bagrdanu,”Dina Tanaskovoć” u Bunaru, “Otvorena knjiga u Glavincima” i “24. Jun” u Glogovcu
  3. O.Š. „17. oktobar“ u Jagodini
  4. O.Š. „Boško Đuričić” u Jagodini
  5. O.Š. “Milan Mijalković” u Jagodini
  6. O.Š. “Rada Miljković” u Jagodini
  7. O.Š. “Radislav Nikčević” u selu Majuru
  8. O.Š. “Radislav Nikčević” u selu Majuru, područna škola u selu Glavincima
  9. O.Š. “Radislav Nikčević” u selu Majuru, područna škola u selu Kolaru
  10. Privatnoj O.Š. “Crnjanski – Jagodina”
  11. Gimnaziji “Svetozar Marković” u Jagodini
  12. E.T.Š. “Nikola Tesla” u Jagodini.

Na teritoriji Opštine Ćuprija radionice su se održavale za učenike osnovnih i srednjih škola u Narodnoj biblioteci “Dušan Matić” u Ćupriji.

U okviru projekta sprovedena je i edukacija za bibliotekare zaposlene u biblitekama koji su učestvovali u realizaciji projekta. U okviru održanih radionica, bibliotekari su obučeni za korišćenje donirane tehničke opreme koja sadrži mikro bit računare I BOSON elektronske setove I osposobljeni za edukaciju korisnika.

Projekat Digitalni građanin realizuje se uz finansijsku podršku kompanije Google. Glavni koordinator projekta je IRIM, Institut za razvoj I inovativnost mladih iz Zagreba u saradnji sa lokalnim partnerom za Srbiju Fondom B92 i njihovim projektom Bitka za znanje.

Projekat ima regionalni karakter i u njemu učestvuje 170 javnih biblioteka iz Srbije, Hrvatske i Bosne I Hercegovine. Narodna biblioteka u Jagodini jedna je od 20 nagrađenih javnih biblioteka iz Srbije koje su učestvovale u ovom projektu.

Projekat se realizuje u dva ciklusa. Prvi ciklus koji je obuhvatio edukaciju korisnika je završen. Sve biblioteke koje su bile zainteresovane mogle su nakon završetka prve faze da konkurišu za realizaciju sledeće faze projekta. Najuspešnijih pet biblioteka  nakon procene postignutih rezultata uz priloženo motivaciono pismo, biće nagrađeno 3D štampačima.

Narodna biblioteka u Jagodini aplicirala je za nagradu 3D štampač i očekuje pozitivne vesti.