INTRIGANTNI I NEOBIČNI RAZGOVOR U JAGODINSKOJ BIBLIOTECI

U četvrtak, 8. juna u Narodnoj biblioteci u Jagodini održana je intrigantna promocija knjige Rastka Kostića „Pad Arkone ili propast slovenskog paganizma“. O padu poslednjeg uporišta nepokrštenih Slovena i rušenju hrama njihovog boga Svetovida na severu Nemačke na Vidovdan 1168. ili 1169. godine nadahnuto su govorili Zvonimir Kostić, izdavač knjige, Dejan Tanić, istoričar, Borislav Radosavljević, književnik i publicista, kao i autor knjige, Rastko Kostić.

Zvonimir Kostić, koji je i izdavač knjige govorio je o nastanku prvog i drugog izdanja, ali i o ličnoj motivaciji autora da se upusti u istraživanje. On se osvrnuo i na metodološki pristup autora, naročito apostrofirajući strogi naučni pristup postojećim izvorima danskih, nemačkih, arapskih, jevrejskih i skandinavskih autora 10. i 11. veka.

Dejan Tanić se zadržao na istorijskim pretpostavkama i arheološkim dokazima o poreklu Slovena,  odjeku njihovog postojanja kod Herodota i ostalih antičkih istoričara, a prisutne je upoznao i sa istorijatom baltoslovenske jezičke i etničke zajednice i njenim ođecima u srednjevekovnoj istoriji Slovena.

Borislav Radosavljević je delo analizirao stilski i po književnim osobinama. Rekao da je knjigu doživeo kao svojevrsni putopis, ali i kao „lični“ projekat autora iza kojeg ne stoji država, a trebalo bi. Iznevši niz poznatih i manje poznatih priča iz srpske istorije, on je nnaročito podvukao razliku između pravoslavnog i katoličkog pokrštavanja Slovena, ilustrujući tu razliku činjenicom da su Sloveni Ćirila i Metodija usvojili kao svoje svece.

Autor Rastko Kostić je u svom izlaganju napravio svojevrsnu „topografiju knjige“, izdvajajući iz nje one činjenice koje možda danas mogu i da iznenade, a ponekad i šokiraju čitaoca. U svom izlaganju naročito je osvetlio lik Bernara od Klervoa koji je pokrštavajući Slovene severne Evrope prvi prekršio pravilo svetog Avgustina da se hrišćanska vera među paganima može širiti samo ubeđivanjem i mirnim putem. Iznevši činjenice o zajedničkom poreklu, ali i obrascu ponašanja svih monoteističkih avramovskih religija – hrišćanske, islamske i jevrejske – autor je prednost dao savremenoj varijanti slovenskog paganizma – zaštiti i očuvanju životne sredine, ali i životu koji poštuje prirodu i našu planetu.

Interesantna promocija knjige završena je postavljanjem pitanja posetilaca i bogatom diskusijom o razlozima i uzrocima prećutkivanja ovog značajnog dela naše istorije.