SAOPŠTENJE ŽIRIJA 32. FESTIVALA „SRPSKO PERO“

U Narodnoj biblioteci u Jagodini se 21, 22. i 23. juna 2017. godine održava tradicionalni, ove godine već 32. po redu, književni festival „Srpsko pero“. Ovogodišnji laureat nagrade „Srpsko pero 2017“ je Andrija Stanulović, pesnik iz Pirota. 

RAZNORODNI ŽANROVI
Na, 32. po redu, konkurs za najbolje književno ostvarenje mladih pisaca do 35 godina na srpskom jeziku bez obzira na žanr stiglo je preko sto pesama, priča, eseja i međužanrovskih ostvarenja iz svih krajeva Srbije, ali i Republike Srpske, čime je institucija Konkursa jednog od najpoznatijih i najpopularnijih književnih festivala još jedanput potvrđena.
Žiri je , posle detaljnog iščitavanja i više konsultacija, doneo jednoglasnu odluku da nagradu ,,Srpsko pero 2017“ ponese pesma ,,Arkanum“ Andrije Stanulovića iz Pirota koju je on na konkurs poslao pod šifrom ,,Kedar 89“.

Radi se o naglašeno sofisticiranom doživljaju sveta koji odražava duboku doživljenost, lirizam i kontemplativni pristup, kao i primetnu erudiciju. Moderan izraz ornamentisan je pomalo zagonetnim opservacijama ali ipak otkriva jednu humanističku viziju sveta, neobično i efektno interpretiranu, a razrešenje šifre takve vizije krije se u nesvakidašnjim stihovima kao i u naslovu i odslikava želju za pobedom Dobra nad Zlim, Svetlošću nad Tamom, Života nad Nigdinom, i to tajnim sredstvom, odnosno lekom koji je usmeren na Sunce u sebi i oko sebe. Valja dodati da je Stanulović već četiri puta bio finalista glasovitog jagodinskog književnog festivala i jedanput čak veoma blizu znamenite nagrade koja mu je ove godine, apsolutno zasluženo, pripala.
Žiri je među deset najuspešnijih književnih ostvarenja uvrstio još jednu njegovu pesmu, kao i radove (pesme, priče, esej i basna) Natalije Trnavac iz Beograda, Gorana Veselinovića iz Banjaluke, Marka Radojičića iz Niša, Davida Milenkovića iz Jagodine, Jovane Babanić iz Paraćina, Danice Savić iz Topole, Željka Stojkovića iz Ribara i Predraga Almažana iz Pančeva, a i za odabrane radove pomenutih autora može se konstatovati da poseduju zavidan stepen književne ostvarenosti.
Iako je reč o raznorodnim žanrovima svi ti radovi eklatantno kazuju da je mlada srpska literatura i dalje u vrhu svetskih ( i univerzalnih) književnih trendova pa da za budućnost srpske literature ( barem kada se radi o kreativnom i najvažnijem delu) ne treba brinuti.
U Jagodini, Ivan Lalović
Bajo Džaković
Milan Jakovljević
26. maja 2017. godine