ŽIVKU U ČAST

U Bagrdanu je po treći put održana manifestacija ,,Živkovo proleće“ u spomen na znamenitog pesnika Živka Jevtića.

Krajem prošlog meseca, preciznije 28. aprila, u biblioteci ,,Živko Jevtić“ u Bagrdanu po treći put je održana književna manifestacija ,,Živkovo proleće“ u spomen na istaknutog međuratnog srpskog pesnika Živka Jevtića, koji je rođen, dobar deo života proveo i umro 1980. godine u ovoj varošici nadomak Jagodine.

Brojne posetioce, među kojima je bilo najviše dece učesnika tradicionalnog pesničkog konkursa, u prijatnom ambijentu biblioteke pozdravio je Zdravko Sretenović, sekretar mesne kancelarije i jedan od inicijatora za pokretanje ove manifestacije čiji je osnivač i organizator biblioteka ,,Živko Jevtić“. U veoma dobro osmišljenom programu koji su brojnim aplauzima pozdravila deca, ali i stariji, među kojima je, po tradiciji, bio i sin Živka Jevtića – Ljubomir, smenjivali su se pesnici i zdravičari iz ovoga kraja i Jagodine, deca nagrađena na pomenutom konkursu, muzičari i priča o znamenitom književniku koji je, kao što je poznato, za života objavio nekoliko knjiga poezije i proze. Ovaj pisac je sarađivao u poznatim književnim časopisima, u Kruševcu (gde je radio kao profesor) se družio sa eminetnim piscima toga doba, izvesno vreme živeo u Parizu, a kasnije se povukao u rodni Bagrdan i tu živeo sve do smrti. Živko Jevtić je zastupljen u brojnim antologijama i pregledima srpske poezije, i dan-danas izaziva pažnju književnih kritičara i književnih istoričara, pa je osnovni cilj ove dobro organizovane manifestacije upravo da se pokloni veća pažnja izučavanju njegovog života i dela.

I ove godine, kao prateća manifestacija, raspisan je Konkurs za najlepši stih učenika osnovnoškolskog uzrasta na koji je stiglo više od 50 radova (najveći odziv bio je iz škola ,,Rada Miljković“ iz Jagodine i ,,Joca Milosavljević“ iz Bagrdana – područno odeljenje u Miloševu), pa žiri koji su sačinjavali pisci Dušan Tomić i Zdravko Sretenović iz Bagrdana i Bajo Džaković iz Jagodine nije imao nimalo lak posao. Jednoglasno je odlučeno da se u kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda dodeli šest nagrada, a u kategoriji učenika viših razreda samo jedna.

Tako su treće mesto podelili Anja Krstić i Mina Miloičić iz Miloševa, drugo Jovan Krstić iz Miloševa i Miljana Mirković iz Jagodine, a prvo Sara Suljić i Vuk Miladinović iz Jagodine, dok je u kategoriji starijeg uzrasta nagrada pripala Filipu Krstiću iz Miloševa. Sve nagrade su u knjigama koje je obezbedila biblioteka iz Bagrdana u saradnji sa piscima ovoga kraja i Narodnom bibliotekom iz Jagodine, a uručila ih je Svetlana Krstić, bibliotekarka iz Bagrdana, koja je takođe pročitala esej sa bio-bibliografskim podacima o pesniku čije ime nose i biblioteka i pomenuta manifestacija. Ovom prilikom posebno su pohvaljene i učiteljice Nataša Milosavljević iz OŠ ,,Rada Miljković“ iz Jagodine i Slavica Milošević iz OŠ ,,Joca Milosavljević“ iz Miloševa.

U međuvremenu , stihovima i zdravicama, predstavili su se književni stvaraoci Malina Pavlović iz Donjeg Račnika, Miroslav Mitrović i Aleksandar Milojković iz Miloševa, Milan Antić Kanada, Dušan Tomić i Zdravko Sretenović iz Bagrdana i Siniša Cvetković i Bajo Džaković iz Jagodine, kao i poznati kantautor Duško Dimitrijević Endži i Jovan Jovanović, virtuoz na fruli, a zanimljive pojedinosti o svom znamenitom ocu izneo je i Ljubomir Jevtić. Time je u potpunosti realizovan sadržaj ove odlično organizovane manifestacije.

Kako nezvanično saznajemo, tokom ove godine trebalo bi da u Bagrdanu bude formiran i Književni klub koji će nositi ime Živka Jevtića. Njegovi članovi bili bi pisci iz ovoga kraja i njihovi najbliži saradnici, a veoma ozbiljno se razmišlja i o objavljivanju književnog zbornika pod naslovom ,,Stihovi sa Osaonice“.

(Preuzeto sa portala Srpsko pero)