ЖИВКУ У ЧАСТ

У Багрдану је по трећи пут одржана манифестација ,,Живково пролеће“ у спомен на знаменитог песника Живка Јевтића.

Крајем прошлог месеца, прецизније 28. априла, у библиотеци ,,Живко Јевтић“ у Багрдану по трећи пут је одржана књижевна манифестација ,,Живково пролеће“ у спомен на истакнутог међуратног српског песника Живка Јевтића, који је рођен, добар део живота провео и умро 1980. године у овој варошици надомак Јагодине.

Бројне посетиоце, међу којима је било највише деце учесника традиционалног песничког конкурса, у пријатном амбијенту библиотеке поздравио је Здравко Сретеновић, секретар месне канцеларије и један од иницијатора за покретање ове манифестације чији је оснивач и организатор библиотека ,,Живко Јевтић“. У веома добро осмишљеном програму који су бројним аплаузима поздравила деца, али и старији, међу којима је, по традицији, био и син Живка Јевтића – Љубомир, смењивали су се песници и здравичари из овога краја и Јагодине, деца награђена на поменутом конкурсу, музичари и прича о знаменитом књижевнику који је, као што је познато, за живота објавио неколико књига поезије и прозе. Овај писац је сарађивао у познатим књижевним часописима, у Крушевцу (где је радио као професор) се дружио са еминетним писцима тога доба, извесно време живео у Паризу, а касније се повукао у родни Багрдан и ту живео све до смрти. Живко Јевтић је заступљен у бројним антологијама и прегледима српске поезије, и дан-данас изазива пажњу књижевних критичара и књижевних историчара, па је основни циљ ове добро организоване манифестације управо да се поклони већа пажња изучавању његовог живота и дела.

И ове године, као пратећа манифестација, расписан је Конкурс за најлепши стих ученика основношколског узраста на који је стигло више од 50 радова (највећи одзив био је из школа ,,Рада Миљковић“ из Јагодине и ,,Јоца Милосављевић“ из Багрдана – подручно одељење у Милошеву), па жири који су сачињавали писци Душан Томић и Здравко Сретеновић из Багрдана и Бајо Џаковић из Јагодине није имао нимало лак посао. Једногласно је одлучено да се у категорији ученика од првог до четвртог разреда додели шест награда, а у категорији ученика виших разреда само једна.

Тако су треће место поделили Ања Крстић и Мина Милоичић из Милошева, друго Јован Крстић из Милошева и Миљана Мирковић из Јагодине, а прво Сара Суљић и Вук Миладиновић из Јагодине, док је у категорији старијег узраста награда припала Филипу Крстићу из Милошева. Све награде су у књигама које је обезбедила библиотека из Багрдана у сарадњи са писцима овога краја и Народном библиотеком из Јагодине, а уручила их је Светлана Крстић, библиотекарка из Багрдана, која је такође прочитала есеј са био-библиографским подацима о песнику чије име носе и библиотека и поменута манифестација. Овом приликом посебно су похваљене и учитељице Наташа Милосављевић из ОШ ,,Рада Миљковић“ из Јагодине и Славица Милошевић из ОШ ,,Јоца Милосављевић“ из Милошева.

У међувремену , стиховима и здравицама, представили су се књижевни ствараоци Малина Павловић из Доњег Рачника, Мирослав Митровић и Александар Милојковић из Милошева, Милан Антић Канада, Душан Томић и Здравко Сретеновић из Багрдана и Синиша Цветковић и Бајо Џаковић из Јагодине, као и познати кантаутор Душко Димитријевић Енџи и Јован Јовановић, виртуоз на фрули, а занимљиве појединости о свом знаменитом оцу изнео је и Љубомир Јевтић. Тиме је у потпуности реализован садржај ове одлично организоване манифестације.

Како незванично сазнајемо, током ове године требало би да у Багрдану буде формиран и Књижевни клуб који ће носити име Живка Јевтића. Његови чланови били би писци из овога краја и њихови најближи сарадници, а веома озбиљно се размишља и о објављивању књижевног зборника под насловом ,,Стихови са Осаонице“.

(Преузето са портала Српско перо)