KONFERENCIJA ZA NOVINARE

U petak, 15. aprila, u Internet centru biblioteke je organizovana konferencija za novinare na kojoj su najavljene planirane aktivnosti biblioteke u narednom periodu. Najmalđe Jagodince smo obradovali nastavkom besplatne školice programiranja, koja počinje u subotu, 16. aprila u 12 časova. Tradicionalno i ove godine za Dan biblioteke, 27. aprila, spremamo izložbu pod nazivom “Iz zbirke stare i retke knjige”,koju rade koleginice sa Zavičajnog odeljenja, Marija Crnković i Nada Dimitrijević, i tom prilikom ćemo upoznati naše sugrađane sa fondom stare i retke knjige koji se čuva u našoj biblioteci. Nagradićemo i naše najbolje čitaoce, a imaćemo i zadovoljstvo da primimo nagradu za najbolji bibliotečki veb sajt u 2015. godini. Zajedno sa dugogodišnjim prijateljima i saradnicima biblioteke, dogovorili smo vredan i ambiciozan projekat koji će se zvati Srpska akademska misao, stručni naučni časopis, čiji će izdavač biti Narodna biblioteka u Jagodini.

Sa konferencije za novinare:

Vesna Crnković, direktorka Narodne biblioteke u Jagodini:

Narodna biblioteka u Jagodini posvećuje pođednako pažnju svim svojim korisnicima, organizujući različite sadržaje i servise i nudeći različite monografske i serijske publikacije za svoje korisnike od dve do 102 godine.

U narednom periodu biblioteka organizuje nastavak besplatne školice programiranja za decu. Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju deci i roditeljima da je programiranje nauka budućnosti i da je dobro da deca od malih nogu ulaze u tajnu ove složene nauke, kako bi u budućnosti mogli sebi da obezbede što bolji posao. Takođe, na ovaj način želimo da pomognemo mladima da korisno i kreativno provode svoje vreme za kompjuterom i da prepoznaju svoja interesovanja i konstruktivno usmere svoju kreativnost.

Ovom prilikom želim da pozovem sve osnovce od 6.do 8. razreda da sutra, u subotu u 12 časova dođu u biblioteku i Internet centar i da se pokušaju da uđu u tajnu izrade veb sajtova.
Kao što znate, biblioteka od 2011. godine obeležava Dan biblioteke 27.aprila, dana kada je kralj Petar Prvi Karađorđević 1909. godine osnovao prvu Javnu biblioteku u Jagodini. Trudimo se da svake godine, tog datuma, našim Jagodincima predstavimo deo naše istorije ili kulturne baštine. Ove godine spremamo izložbu pod nazivom “Iz zbirke stare i retke knjige”,koju rade koleginice sa Zavičajnog odeljenja, Marija Crnković i Nada Dimitrijević, i tom prilikom ćemo upoznati naše sugrađane sa fondom stare i retke knjige koji se čuva u našoj biblioteci. Tradicionalno, kao i svake godine, ćemo nagraditi i naše najbolje čitaoce, a imaćemo i zadovoljstvo da primimo nagradu za najbolji bibliotečki veb sajt u 2015. godini, a plaketu će nam uručiti Mirko Marković, upravitelj Fondacije Narodne biblioteke Srbije. Samo da napomenem da već nekoliko godina dobijamo sponzorstvo za kupovinu nagrada koje se sastoje u vrednim knjigama, za najbolje čitaoce od Nataše Lasan koja sada žive u Torontu, a u zanak sećanja na njihovog oca, Desimira Vukićevića, osnivača i direktora Salona knjige “Vuk Karadžić” u Jagodini.
Svečanost Dana biblioteke zakazana je za sredu, 27 april u 12 sati, u čitaonici na prvom spratu biblioteke.

Kao što znate, Narodna biblioteka u Jagodini stalno ističe važnost periodičnih publikacija, posebno onih koje su namenjene književnosti, učenju stranih jezika i onih u kojima se objavljuju najnovija naučna dostignuća. Korisnici naše biblioteke imaju mogućnost da ovde, u Odeljenju periodike koriste veliki broj časopisa i dnevnih novina, ali i da koriste bazu KOBSON, koja predstavlja najveću srpsku bazu on-lajn časopisa. Naime, bazu KOBSON mogu da koriste samo one biblioteke koje imaju internet preko akademske mreže i koji su deo projekta ko se zove AMRES.

Takođe, veoma je važno da se izdavačka delatnost biblioteka ne zasniva samo na izdanjima knjiga. Naša biblioteka već dugo godina izdaje veoma popularan književni časopis za decu i mlade Slova na struju. Ovaj časopis se nalazi na sajtu naše biblioteke i po njemu su prepoznatljivi naša biblioteka i naš grad u krugu pisaca za decu. Časopis izlazi 4 puta godišnje, a urednik je jagodinski književnik i ilustrator Peđa Trajković,
Zajedno sa drugim institucijama kulture i pojedincima smo pokretali književni časopis Novo doba, kao nastavak časopisa koji je izlazio u Jagodini, tadašnjem Svetozarevu, koji se zvao Doba i po kome je naš grad bio prepoznatljiv u književnim krugovima Srbije i Jugoslavije.

Jagodini i Pomoravlju nedostaju ozbiljni časopisi, štampani ili onlajn, a posebno stručni naučni časopis, koji bi bio pomagao stručnjacima i naučnicima iz Pomoravskog okruga okruga da predstave i afirmišu svoj rad. To je upravo bio razlog da, zajedno sa našim dugogodišnjim prijateljima i saradnicima biblioteke, dogovorimo jedan vredan i ambiciozan projekat koji će se zvati Srpska akademska misao. Ovaj projekat je okupio mnoga poznata imena iz sveta nauke, a izdavač stručnog naučnog časopisa će biti Narodna biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini.

Kao budući izdavač, napomenuću da je potrebno, da bi izašao prvi broj, da imamo bar 50 posto radova koji bi bili objavljeni u časopisu. Takođe, planiramo da u budućem periodu to bude ogledan Pomoravski naučni časopis koji će biti kategorisan.
Sve detalje o časopisu Srpska akademska misao će vam reći profesor Dašić i profesor Jašović, a ja ću da iskoristim priliku da pozovem, posebno mlade naučne radnike i istraživače, da nam pošalju svoje radove. Sva uputstva i informacije o časopisu Srpska akademska misao uskoro ćete pronaći na sajtu Narodne biblioteke u Jagodini www.jabooka.org.rs

Doc. dr Dejan Dašić:

Srpska akademska misao predstavlja časopis međunarodne orijentacije. Ovaj časopis ima za cilj popularisanje, razvijanje i unaprađivanje društvenih i humanističkih nauka. Časopis objavljuje radove na jezicima autora (srpskom- ćiriličnom i latiničnom pismu, engleskom, francuskom, nemačkom, ruskom, kao i na drugim jezicima). Časopis je otvoren za sva argumentovana mišljenja i ideologije. Empirijska istraživanja i teorijske analize u svim oblastima društvenih i humanističkih nauka od pođednakog su značaja i biće objavljeni, ukoliko po mišljenju recenzenta i redakcije zadovoljavaju naučne i zadatete tehničke kriterijume časopisa. Uredništvo i redakcija ne stoje iza iznetih ideja i stavova. Jedino se rukovodeći principom naučnosti, slobodom naučnog izražavanja i pluralizmom ideja.

U poslednjih desetak godina, u Srbiji se pojavio veliki broj časopisa, a vodeći se maksimom “da je pisanje privilegija, makar i samocitiranjem drugih”, mi ćemo podržati naučno i stručno stvaralaštvo. Uredništvo će ostati otvoreno i za svaku vrstu stilskog i autorskog izražavanja koje populariše naučno, kulturno i umetničko promišljanje sveta, te donosi nova naučna otkrića i umetnička dostignuća u svetu i kod nas.
Ideju za pokretanje naučnog časopisa urednik, Dejan Dašić je dobio još kao doktorant, a danas su se stekli uslovi da se pristupi materijalizaciji te ideje. S obzirom da je glavni i odgovorni urednik nastavnik na visokoj školi, kao i velika većina članova uredništva i recezenata, u tom smislu, jedna od osnovnih ideja časopisa je da pokloni posebnu pažnju mladim naučnicima i onima koji su rešili da krenu putem naučnog i stručnog usavršavanja. Zato će mladi naučnici, u glavnom uredniku i uredništvu uvek moći da pronađu blagonaklone, pre svega prijatelje, koji će biti uvek spremni da im pomognu i podrže. Urednik časopisa se najtoplije zahvaljuje uvaženim kolegama, koji su mi bezrezervno dali podršku i svoje poverenje, prihvatajući ideju za pokretanje ovog časopisa i mesto u uređivačkom odboru, ili kao recenzenti.