TATA-TA-TIRA

Naučna istraživanja pokazuju da deca više vremena provode gledajući televiziju nego u bilo kojoj drugoj aktivnosti, ako izuzmemo spavanje. Pored roditelja i vaspitača, mediji su važni i moćani faktori socijalizacije mladih. Stepen uživljavanja, identifikacije sa sadržajima koji se nude zavise od uzrasta ali je nesumnjivo njihov veliki uticaj kao modela ponašanja.
S jedne strane televizija može zabaviti, informisati i praviti deci društvo, ali sa druge strane može uticati na njih i na nepoželjan način – odvlačiti ih od važnih aktivnosti (čitanja, izrade domaćih zadataka, igranja, treniranja…), usadjivati negativne stavove, ponašanje i slično.
Roditelji moraju biti svesni svih ovih činjenica i njihova uloga se ne sme svoditi na pasivno odobravanje i prihvatanje ovih uticaja. Odgovorno i aktivno roditeljstvo može osigurati da deca imaju pozitivno iskustvo sa televizijom tako što će zajedno sa svojom decom gledati programe, postaviti granice u količini gledanja televizije, isključiti televizor u toku porodičnih obroka i okupljanja, a najvažnije – birati RAZVOJNO PRIKLADNE EMISIJE.
Podsetimo se nekadašnjih televizijskih programa za decu i mlade koji su obeležili jedno vreme, vaspitavali i obrazovali niz generacija i koji, iako su prestali da se emituju pre više od dvadeset godina, i dalje prenose pozitivne uticaje. Današnjim generacijama su dostupne na YouTube kanalu i rado ih preporučujemo deci i njihovim roditeljima.
NA SLOVO NA SLOVO
Ovo je jedna od prvih dečijih emisija, a počela je da se snima 1963. Tekst uvodne špice i drugih pesama koje su se pevale u emisiji napisao je čuveni Duško Radović. Pored glumca Miće Tatića glavni junak je bio i lutak Aćim.

NEVEN je bila predivna emisija koju je režirao Timoti Džon Bajford po pričama za decu Jovana Jovanovića Zmaja. Svima je poznata replika: „Ih, ta nemojte kasti!“.

POLETARAC
Još jedan vredan biser iz radionice Timotija Džona Bajforda. Emisija je imala za cilj da kroz igru, uz viceve, smeh i šalu objasni mališanima njihovu svakodnevicu i na jednostavan i efekatn način odgovari na dečije nedoumice. Deca su uz pomoć ove obrazovne emisije, između ostalog, učila da gledaju na sat, da sabiraju ili oduzimaju, da prepoznaju različite vrste voća…

FAZONI I FORE
Autor serijala koji neguje srpski jezik i čuva našu tradiciju je jedan od najpopularnijih srpskih pesnika za decu, Ljubivoje Ršumović. Generacije su odrastale uz Ršuma, Rašu pronalazača, “Slađo sestro”…Svaka epizoda je bila začinjena gostovanjem naših poznatih glumaca, ali i ličnostima iz javnog života, sporta..

KOCKA KOCKA KOCKICA
Cilj emisije je bio da kroz igru odgovori na što više dečjih pitanja. Branko Kockica je delovao kao vaspitač deci koja su učestvovala u snimanju serijala. Emisija je karakteristična po svom žargonu i uzrečicama. Na primer, Milićević se uvek obraća deci sa „drugari“, a kolektivni uzvik im je „tata-ta-tira“.
OPSTANAK je jedna od najuspešnijih i najdugotrajnijih dokumentarnih serija o divljim životinjama.
METLA BEZ DRŠKE
Vrlo popularna i gledana igrana serija za decu ( iz pera Mile Stefanović Bajford) prati doživljaje i avanture dečaka Zlatka Lepšanovića i njegovog druga Duška kao i devojčica Sofije i Brankice…U seriji su učestovale i razne životinje, psi: Aleks, Cezar, Vilma… kornjače Hermes, hrčak Dunja, papagaj Mića i sl.

    KOJA  JE VAŠA OMILJENA EMISIJA?