REZIDBA NA PLANTAŽI BOROVNICA

Narodna biblioteka u Jagodini i Zemljoradnička zadruga “Prima borovnica“ iz Belanovice organizovale su stručno predavanje na terenu, na temu “Prolećna rezidba borovnica” , u petak 26. februara na plantaži borovnica u selu Vranovac – Donja Mala, vlasnika Gvozdena Dželatovića.

O prolećnoj rezidbi borovnice i njenoj zaštiti govorio je Vukašin Zečar iz Gornjeg Milanovca, diplomirani inženjer zaštite bilja, sa višegodišnjim iskustvom u zaštiti i rezidbi voća. Gospodin Zečar je prisutnim proizvođačima borovnice pokazao kako se orezivanjem postiže ravnoteža između rasta i rodnosti žbuna, i šta je potrebno činiti da bi se pospešio rast biljke. Pored toga, pokazao je kako odstraniti suve grane oštećene parazitima, hladnoćom ili mehaničkim radovima.

Ivan Đuknić, vlasnik prve plantaže borovnica u Srbiji je podelio svoja iskustva vezana za rezidbu i zaštitu.

Prisutni proizvođači su izrazili veliko zadovoljstvo što su na licu mesta imali prilike da razreše sve nedoumice koje imaju u vezi sa rezidbom i zaštitom borovnice i da vide kako izgledaju oštećeni izdanci i žbunovi koji imaju tendenciju širenja i kako sa njima postupati.

Borovnica je relativno nova kultura, nedovoljno poznata iako zaslužuje veliku pažnju zbog svojih lekovitih svojstava i dobre zarade koju može doneti proizvođačima.