Akreditovani seminar u Narodnoj biblioteci u Jagodini

U sredu, 18. novembra 2015. godine u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini održan je akreditovani program stalnog stručnog usavršavanja „Seoske biblioteke kao informacioni i komunikacioni centri seoskih lokalnih zajednica (Primer projekta Poljoprivredne biblioteke u Jagodini)“.

Osim bibliotekara iz Narodne biblioteke u Jagodini i seoskih ogranaka, prisustvovali su i bibliotekari iz Rekovca, Svilajnca, Paraćina, Smedereva, Pirota i Užica.

 

Vesna Crnković, direktorka Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ govorila je o seoskim ograncima i problemu nedovoljno razvijenih biblioteka u ruralnoj sredini, nastanku i realizaciji projekta „Poljoprivredne biblioteke u Jagodini“, kao i konceptu rada i marketingu u modernoj seoskoj biblioteci. Svetlana Krstić, bibliotekar u seoskj biblioteci u Bagrdanu, govorila je o ulozi seoskih bibliotekara u projektu i promenama u lokalnoj zajednici. Jelena Rajić, bibliotekar u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ predstavila je inovativne projekte javnih biblioteka u nekim od najrazvijenijih zemalja sveta (primeri dobre prakse).

Nakon toga, polaznici su učestvovali u radionici „Sajam ideja-poster sesija“ koja je imala za cilj da se prepoznaju problemi u lokalnim zajednicama i bibliotekama polaznika i da se osmisle projekti kao rešenje za te probleme. Bibliotekari su radili u grupama i imali su prilike da svoje ideje predstave svim učesnicima seminara.