PODSTICANJE ČITANJA KOD DECE I MLADIH

U Matičnoj biblioteci u Jagodini za bibliotekare Pomoravskog okruga, održan je seminar „Podsticanje čitanja kod dece i mladih“ koji su vodile Ljiljana Kosijer, bibliotekar Gradske biblioteke u Novom Sadu i Daniela Skoković, bibliotekar Narodne biblioteke iz Požege.

Ovaj akreditovani program na planu stalnog stručnog usavršavanja imao je za cilj kako motivisati bibliotekare koji rade sa decom da preuzmu aktivniju ulogu u kontinuiranom vaspitanju i odgajanju mladih čitalaca. Polaznicima su predočeni postojeći modeli angažovanosti na podsticanju čitanja, a kroz radioničarski rad sticanje veština za rad sa decom različitih uzrasta od beba do predškolaca, dece nižeg osnovnoškolskog uzrasta, dece uzrasta od 10 do 12 godina i tinejdžera.

Na planu podsticanja čitanja kod dece i mladih, preneta su iskustva biblioteke u Brilonu (Nemačka), iskustva poneta sa radionice „Deca i knjige – koncepti i ideje za podsticanje čitanja kod dece do 13 godina“ održane u Sarajevu 2013. godine, iskustva Gradske biblioteke u Novom Sadu i Narodne biblioteke iz Požege, kao i iskustva dečjih bibliotekara u svetu.

Svoja saznanja i aktivnosti za podsticanje čitanja kod dece i tinejdžera izneli su i bibliotekari jagodinske biblioteke i biblioteka u Ćupriji, Despotovcu, Rekovcu i Paraćinu – učesnici ovog zanimljivog i uspešnog edukativnog programa.