Ugledni čas u Biblioteci

Cilj didaktike, kao pedagoške discipline koja se bavi problematikom nastave, je da otkrije principe i zakone uspešne nastavne delatnosti (zadaci, program, metodi) kako bi praktično unapredila proces obrazovanja. Tako se , pored ostalog, predviđa i realizacija uglednih časova. Ovi časovi, zastupljeni u našem školstvu, su po svojoj osnovnoj šemi i organizaciji strukturirani na uobičajeni način, ali na jednom višem i kvalitetnijem nivou. U njima ništa nije potpuno novo i nepoznato, ali je pripremljeno i realizovano na uzoran način, tj. za ugled drugima i može da posluži za primer. Takvu svrhu je imao i ugledni čas srpskog jezika, održan u jagodinskoj biblioteci u utorak, 20. maja. Nastavnu jedinicu, Bibliotekar vam preporučuje, je pripremila Slađana Đorić, učeteljica OŠ „17.oktobar“, za svoje učenike 4. razreda. Cilj, zadaci i sadržaj ove nastavne jedinice su opredelili da se nastava realizuje na Dečjem odeljenju Biblioteke.

U uvodnom delu učiteljica je za učenike organizovala književni kviz dok je glavni deo časa pripremljen i realizovan uz pomoć biblitekara. Sadržaj je prezentovan multimedijalno što je doprinelo aktivizaciji učenika i uspešnom ostvarenju cilja ovih aktivnosti.

Ovo nije prvi ovakav način sardanje sa školama. Već u narednom periodu slede slične aktivnosti i programi. Na taj način se neprestano širi krug saradnika i prijatelja Biblioteke.