Prateći program 43. festivala Dani komedije

PRATEĆI PROGRAM 43. Festivala „DANI KOMEDIJE“

Petak, 21.mart u 17 čas.

Portret Rade Đuričin, dobitnice nagrade „Zlatni ćuran“ za životno delo
Učesnici: Rada Đuričin i Ljubiša Ristić, pozorišni reditelj.

Dramska umetnica, Rada Đuričin je rođena 31.maja 1934. u Vršcu. Završila je dva fakulteta: FDU 1958. i Jugoslovensku književnost i srpski jezik 1961.godine. Raskošni talenat pokazala je već na početku karijere u Narodnom pozorištu u Beogradu 1958, glavnom ulogom u predstavi „Dnevnik Ane Frank”. Od 1959.je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u kome već 43 godine igra u čuvenoj predstavi „Buba u uhu”. Ova predstava je otvorila prvo takmičarsko izdanje Festivala 1972. Glumi u „Velikoj drami” u Narodnom pozorištu, „Halo, Beograd” u „Madlenijanumu”, „Jasminu na stranputici” , „Čovek čoveku” , „Tri sestre”…

Na festivalu „Dani komedije“ Đuričin je 1975. nagrađena statuetom „Ćuran“ za ulogu Glafire u predstavi „Vuci i ovce“ u izvođenju JDP Beograd.

Tokom upriličenog razgovora u Biblioteci, glumica je vrlo spontano, šarmantno i emotivno govorila o svom detinjstvu, školovanju, ljudima koji su uticali da upiše FDU, aktuelnim predstavama i budućim planovima. Publika je bila u prilici da pogleda fotografije koje svedoče o najzanačajnijim trenucima njene pozorišne karijere.. Na razgovor se nadovezao i reditelj Ljubiša Ristić koji je govorio o njihovoj dugogodišnjoj saradnji i prijateljstvu kao i zajedničkom radu na predstavi „Buba u uhu“

Nakon razgovora upriličena je pozorišna predstava “E… živote” (“E… SCENA” – Beograd), po tekstovima Vladimira B.Popovića i Duška Premovića; režija: Milica Milosavljević; scenograf: Ivona Letić; glumci: Milica Milosavljević, Ivana Janović, Miloš Petrović i Milan Pajić

Subota,22.mart u 18 čas.

Predstavljanje monografije „Ružica Sokić“. Učesnici: dr Zoran T.Jovanović, autor ; Mira Banjac, dramska umetnica; dr Vesna Krčmar,teatralog i dr Zoran Maksimović

„…Umetničkom ličnošću Ružice Sokić bavim se petnaestak godina i, kada uporedim glumačke knjige koje su pripreamane za dobitnike dobričinog prstena, primećuje se razlika-ova je potpuno njena, osobena iako se knjigom ove vrste moraju zadovoljiti oderđene propozicije edicije. Umetnica gaji naglašen otpor prema pisanju „namenskih“ ili „prigodnih“ tekstova o njenoj umetnosti glume. Taj stav odradio je koncept cele knjige, profilisao oblik u kome će se napisi i poglavlja pojaviti…“

(iz Monografije, umesto predgovora Zoran T. Jovanović)

Učesnici, teatrolozi, su govorili o autoru Monografije i glumi Ružice Sokić dok je dramska umetnica, Mira Banjac toplo i emotivno govorila o njihovom prijateljstvu i saradnji.

Ponedeljak, 24.mart u 18 čas.

Predstavljanje monografije „Kralj“ (o glumcu Petru Kralju). Učesnici: Anita Panić, autor : dr Dragana Čolić Biljanovski, teatrolog i Mira Đurđević, glumica.

„…Ovo nije bajka, ali je priča o jednom Kralju, o vladaru pozorišne scene, čudesnih stihova i ljudske dobrote, i to od one posebne sorte, koja se retko sreće u ovom dvadeset i prvom veku. Živeo je Kralj u svom neobičnom kraljevtvu u neposrednoj potrazi za onim što je lepo. Uvek nas je svojom igrom podsećeo na to da u sebi nismo dovoljno odnegovali sposobnost da se radujemo i igramo. Bio je čovek sadašnjeg trenutka…“ ( uvodna reč Sve o Kralju po imenu Petar , Anita Panić)

Tatralog dr Dragana Čolić Biljanovski govorila o autorki i strukturi Monografije. Glumica Mira Đurđević (nekadašnja studenkinja na klasi Pere Kralja) pročitala je četri odlomka iz Monografije. Brojni posetioci bili u prilici da pogledaju video -fotografije iz privatnog života kao i karijere Petra Kralja.

Strukturu Monografije čini 15 odeljaka koji počinju citatom Petra Kralja a zatim njegovi savremenici , porodica i prijatelji govore o njemu, kao i obilje fotografija i druge dokumentacije.

Jagodinska pozorišna publika je imala priliku da, od početka Festivala 1972.. više puta prati glumačka ostvarenja Petra Kralja. Tri puta je nagrađivan festivalskim nagradam za glumu – 1977. za ulogu Kapetana Ivulića u predstavi „Buzdovan“ , za ulogu Sizifa u predstavi Ranka Marinkovića „Inspektorove spletke“ i 2002. za ulogu Nikole Kosa u predstavi Doktor Šuster, Zvezdara teatra . 2010. je dobio Statuetu Zlatni ćuran , za životno delo.

Biblioteka se zahvaljuje, najpre Festivalu i gospodinu Dobrici Milićeviću koji je omogućio da budemo deo njihovog programa, zatim Kulturnom centru Jagodine, brojnim, vernim posetiocima, kao mladim sardnicima Jeleni Pranić i Milošu Ljubomiroviću (fotografije) koji će vremenom postati uspešni organizatori budućih festivala „Dani komedije“ u Jagodini.