Сервис за пољопривреднике освојио награду Ерсте фондације

Народна библиотека „Радислав Никчевић“ у Јагодини је освојила престижну награду Ерсте фондације за друштвену интеграцију 2013, за пројекат Пољопривредних библиотека у Јагодини. Пројекат је покренут 2010. године уз подршку непрофитне организације ЕИФЛ (ПЛИП програм) и Скупштине града Јагодине.На свечаној церемонији доделе награде у Бечу (Аустрија), 27. јуна проглашено је 35 добитника новчане награде.

Победници су изабрани на основу одлуке 16 чланова стручног жирија из 13 земаља централне и источне Европе. Од пристиглих око 2.000 пројеката, кандидата за награду, жири је одабрао 130 финалиста за награду Ерсте фондације за друштвену интеграцију. Жири је одлучивао на основу утиска на терену (представници жирија су обишли организације које спроводе свих 130 пројеката), иновативности, одрживости и резултата пројеката. Из Србије је на адресу Ерсте фондације стигло 92 предлога пројеката, од којих је жири одабрао 6. На церемонији је присуствовало преко 700 представника бизниса, цивилног друштва и медија. Награде Ерсте фондације промовишу рад организација које се боре за социјалну интеграцију маргинализованих заједница у централној и источној Европи.

Прву награду (40.000 евра) је добила организација „Мали људи Румуније“ из Румуније, за пројекат „Ја се не плашим“, која помаже деци да се носе са раком. Другу награду (30.000 евра) је добила организција која се зове „Словеначка филантропија“ из Словеније, за пројекат „Социјална интеграција миграната“, који промовише људска права радника миграната у Словенији.

Један од 26 пројеката који је освојио почасну награду од 16.000 евра је Народна библиотека „Радислав Никчевић“ из Јагодине за нове сервисе у сеоским пољопривредним библиотекама јагодинске општине. Награду је, у име библиотеке, примила директорка Весна Црнковић.

Захваљујући овом пројекту пољопривредници у пет сесоких библиотека имају књиге и часописе из области пољопривреде, бесплатан приступ интернету, могућност да науче компјутерске вештине, да разговарају са најбољим пољопривредним стручњацима, размењују примере добре праксе, користе веб портал за рекламирање и продају својих производа. Захваљујући овом пројекту променио се однос сесоког становништва и пољопривредника према новим информационим технологијама, али и према улози библиотека у савременом друштву.

Библиотеке су познате по поверењу које имају у својим локланим заједницама. У њима раде обучени библиотекари, који су све више повезани са интерентом. Библиотекари су у јединственој позицији да промене животе људи и изграде јаке заједнице, јер су у библиотекама доступне вителне информације које су покретачи промена. На жалост, ова могућност остаје неискоришћена, јер Владе виде библиотеке као тиха места, простор за књиге и студије, а не као модерна, динамична места где људи могу пронаћи информације које су им потребне у свакодневном животу.

Награда Ерсте фондације за друштвену интеграцију 2013. је трећа награда коју је јагодинска Библиотека добила за пројекат Пољопривредне библиотеке у Јагодини. Ова награда, као и све награде које добијају српске библиотеке за сличне пројекте показују да модерне јавне библиотеке доприносе остваривању локалних и националних Владиних циљева.