Održan trening za bibliotekare u okviru projekta “Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intenzivniji kontakt Zaštitnika građana sa građanima”

Institucija Zaštitnika građana je u okviru inicijative „Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intenzivniji kontakt Zaštitnika građana sa građanima“ 28. marta 2013. održala u svojim prostorijama obuku za bibliotekarke i bibliotekare. Treningu je prisustvovalo 15 bibliotekara iz osam biblioteka u Srbiji, koje su izabrane za saradnike na projektu. Osim njih, u inicijativi učestvuje i sedam biblioteka iz predhodnog projekta, tako da ukupno obuhvaćeno 15 biblioteka iz isto toliko gradova i opština u Srbiji.

Prva sesija je bila posvećena funkciji i delokrugu rada Zaštitnika građana, o čemu je učesnice i učesnike informisala Gordana Stevanović, pomoćnica generalne sekretarke Zaštitnika građana. U drugoj sesiji, bibliotekari su imali prilike da nauče nešto više o postupanju po pritužbama Zaštitniku građana, kao i pritužbama koje nisu u njegovoj nadležnosti, o čemu su ih informisali pomoćnik generalne sekretarke Robert Sepi i viša savetnica Nataša Miljković. Iskustvo u radu sa građanima iz prethodnog projekta učesnicima je preneo Dimitrije Stajić, bibliotekar narodne biblioteke „Radoje Domanović“ iz Leskovca.

U popodnevom delu obuke, šefica projekta Svetlana Vukomanović je upoznala prisutne sa detaljima inicijative, narednim aktivnostima i medijskom promocijom u lokalnim bibliotekama, kao i njihovim obavezama tokom trajanja incijative.

Zaštitnik građana Republike Srbije je krajem 2012. godine započeo inicijativu Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intenzivniji kontakt Zaštitnika građana sa građanima. Građanima iz petnaest opština i gradova omogućeno je da putem video veze, dva puta nedeljno po dva sata, lakše ostvare kontakt sa Zaštitnikom građana, dobiju pomoć pri sastavljanju pritužbi i informišu se o radu i nadležnostima ove institucije.

Gradovi i opštine obuhvaćene inicijativom su: Sombor, Vršac, Požarevac, Jagodina, Čačak, Užice, Valjevo, Bor, Zaječar, Kruševac, Leskovac, Prijepolje, Novi Pazar, Prokuplje i Dimitrovgrad

Inicijativa se sprovodi u saradnji sa Bibliotekarskim društvom Srbije, bibliotekama, organima lokalne samouprave i organizacijama civilnog društva, uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške.