Hajduk Veljkov konak

Hajduk Veljkov konak u Jagodini, najverovatnije, potiče s kraja XVIII ili početkom XIX veka. U staroj Jagodini u ovom periodu naselja su se formirala oko Carigradskog druma. Konak je bio jedina sačuvana građevina tipična za našu arhitekturu iz tog perioda,građena u balkansko-orijentalno stilu. Prema ovdašnjoj legendi, Hajduk Veljko Petrović je ovu građevinu osvojio u dvoboju sa Turčinom, koji je bio njen prvi vlasnik. U kući je živela jedna od brojnih junakovih ljubavnica, a on je tu konačio kada je, idući iz bitke u bitku, prolazio kroz Jagodinu.

Konak kao tipična građevina za arhitekturu tog perioda olikovao se dubokim strehama ispod koje su prozori. Visoko prizemlje, najčešće zidano od kamena sa malim prozorima. Visoki dimnjaci, nizak krov na četiri vode prekriven ćeremidom, prostrana bašta puna zelenila. Fasade su malterisane i krečene. Zgrada je najčešće imala i sprat, mada se ne retko sreću i samo prizemne zgrade. Prizemlje je obično  bilo prostrano i činile su  ga dve prostorije.

Ova tošna garađevina balkansko-orijentalnog tipa, nalazila se preko puta Okružnog suda, srušena je u leto 1999. godine, nakon velike poplave, koja joj je zadala poslednji udarac. Elaborat za konzervatorsko restauratorske radove Hajduk Veljkovog konaka je urađen 1967. godine, ali, nažalost nikada nije sproveden u delo.