Štampanje izveštaja iz Cobiss sistema nezavisno od modela štampača

Dopunjeno uputstvo: 19. decembar 2012.

U prethodnom uputstvu opisano je podešavanje programa Reflection i PCLReader. Biblioteka u Jagodini je dugo bez problema koristila ove programe za štampanje izveštaja iz Cobiss sistema, ali je bila primorana da zameni program PCLReader programom SwiftBuew zbog pojave nekompatibilnosti između PCL formata koji generiše Cobiss i programa PCLReader. Program SwiftBiew uspešno prikazuje bilo koji izveštaj generisan iz Cobiss sistema i veoma je jednostavan za rad. Jedini nedostatak ovog programa je to što nije besplatan. Sa sajta www.swiftview.com moguće je preuzeti probnu verziju programa, koja je potpuno funkcionalna, ali je vremenski ograničena. Postupak generisanja PCL fajla za korisnike programa Reflection je potpuno isti kao i u prethodnom uputstvu, a korisnici programa Cobiss Connect mogu u okviru dijaloga Podešavanje štampača, na kartici Aplikacijsko štampanje označiti opciju Odštampaj u datotetku i uneti putanju do datoteke.

Nakon pohranjivanja, svaki izveštaj iz Kobisa, koji se pošalje na lokalni štampač biće sačuvan u navedenom fajlu (u primeru sa slike iznad to je C:stampastampa.pcl). Nakon otvaranja fajla programom SwiftBuew, izveštaj se može odštampati na bilo kom štampaču, bez obzira da li podržava PCL. Podešavanju stranice se jednostavno pristupa klikom desnim tasterom miša. Opcije su jasne i logično grupisane, a promena veličine stranice sa Letter na A4 je podešavanje koje će morati da se izvrši nakon prvog pokretanja programa.

Štampa izveštaja se pokreće klikom na dugme Print iz glavnom menija.

————————-

Staro uputstvo:

Cobiss2 sistem je veoma izbirljiv po pitanju opreme sa kojom može da radi. Uslov za direktnu štampu izveštaja iz virtuelnog terminala (programa Reflection) je da posedujete štampač koji ima ugrađenu podršku za komandni jezik PCL5 ili viši. Jeftini modeli uglavnom nemaju takvu podršku, pa su biblioteke prinuđene na kupovinu novih štampača. Takođe, dešava se da bibliotekari imaju na svom stolu savršeno ispravan štampač ali nisu u mogućnosti da ga koriste, što im otežava rad. Iako ispravan, štampač ne govori isti jezik sa upravljačkim programom koji se nalazi na Kobis serveru. Potrebna je softverska komponenta koja će prevoditi PCL jezik, kojim govori Kobis, na jezik koji štampač razume. Jedna takva komponenta je besplatni program PCLReader. Kompanija PageTecx zahteva od korisnika da se registruje kako bi dobio elektronsku poštu sa adresom za preuzimanje programa. Program se instalira standardno, kao bilo koja Windovvs aplikacija. Nakon instalacije potrebno je podesiti štampu za program Reflection (Kobis terminal). Klikom na stavku menija File -> Print setup… otvara se dijalog za podešavanje štampe iz terminala. Pošto štampač ne razume komande koje dobija od Kobis sistema sačuvaćemo komande u fajl, kako bismo ih kasnije preveli. To se postiže izborom opcije Print to file, kao što je prikazano na sledećoj slici.

Takođe, potrebno je uneti u polje Print outnyt to putanju do fajla koji će čuvati PCL naredbe. Iako nije neophodo, poželjno je da ekstenzija fajla bude pcl. Izveštaji se štampaju na isti način iz terminala kao i pre podešavanja ali s razlikom da se materijal ne šalje štampaču već biva sačuvan u fajlu stampa.pcl. Treba obratiti pažnju da svaka sledeća štampa prepisuje sadržaj naznačenog fajla, na šta se dobija blagovremeno upozorenje od programa. Ako je instaliran program PCLReader dovoljan je dvostruki klik na datoteku sa pcl ekstenzijom da bi se prikazao njen sadržaj.

Aktiviranjem komande iz menija programa PCLReader, Preferences-> Convert preferences, otvara se dijalog za podešavanje načina na koji se stranice konvertuju. Najvažnija podešavanja su ona koja se dobijaju klikom na dugme Front Panel Settings. Tu je moguće izmeniti podrazumevane PCL postavke koje određuju veličinu stranice, orijentaciju, font i druge. Pri štampanju Kobis statistike u Biblioteci u Jagodini primećeno je da ni jedna od standardnih veličina stranice ne funkcioniše ispravno, pa je izabrana nestandardna veličina od 8.27 x 11.80 inča. Takođe, kod statistike se pojavio problem neispravnog prikaza svih stranica sem prve. Štampanje inventarne knjige je prošlo bez ikakvih problema. Problem je rešen konverzijom dokumenta u pdf format. Konverizija u pdf format može biti korisna čak i ako posedujete PCL štampač jer omogućava arhiviranje dokumenata za kasniju štampu ili pregled.

Postupak konverzije je jednostavan, potrebno je da izaberete fajl, unesete naziv izlaznog fajla (u primeru je to statistika.pdf), izaberete tip iz padajuće liste (PDF – Raster) i na kraju kliknete na dugme –>Convert –>. Konvertovani dokument se može pregledati i štampati popularnim programom Adobe Reader.