Pomoravsko bibliotekarstvo

Knjiga koju imate u rukama je Zbornik stručnih radova iz bibliotekarstva bibliotekarke jagodinske Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“. Kako se radi o stručnim radovima koje je u desetogodišnjem radu napisala i prezentirala autorka, to bi ova knjiga mogla da bude i udzbenik za one koji se opredele za bibliotekarski smer i druženje sa knjigom u svom budućem životu.

Autor Zbornika veruje da će svojim istraživačkim radovima pomoći svim budućim istraživačima u ovoj oblasti.

Na početku knjige autorka kaže da je posao istraživača „kameleonski posao“. Time je htela da samo potvrdi istinu da u ovom poslu ne sme biti površnosti, pa oni koji su tome skloni bolje da se ne hvataju u koštac s ovim problemom, a to je i poruka svima onima koji žele da se ozbiljno bave nekim poslom.

U prvom delu knjige govori se o Čitanju i kritici tekstova, pisanju beležaka, odnosno o tom prvom i osnovnom susretu sa knjigom da bi se savladala materija koja će biti predmet i budućeg rada.

Sledeći deo govori o dečjim bibliotekama, njihovoj organizaciji i neophodnosti postojanja ovih ustanova za uvođenje dece u svet knjige.

Organizacija biblioteka u Pomoravskom okrugu upoznaje nas sa načinom rada ovih ustanova, pregledom mreže biblioteka na našem području, čiji je nosilac matična biblioteka „Radislav Nikčević“, kojoj pripadaju opštinske biblioteke u Paraćinu, Ćupriji, Svilajncu, Despotovcu i Rekovcu sa mrežama školskih i seoskih biblioteka na svojim područjima.

U drugom delu knjige govori se o visokoškolskim bibliotekama – popunjavanju i čuvanju bibliotečkih fondova, formiranju depozita, obradi, istraživanjima i kulturno-prosvetnoj delatnosti biblioteka. Autorka uzgred citira naučne radnike, domaće i strane, koji su svoj rad posvetili ovoj delatnosti.

Biblioteke su centri za istraživanje. Svi oni koje interesuje bilo koji rad, u biblioteci će naći najveći deo materijala za obradu svojih radova. Raznovrsnost fonda knjiga i drugog materijala iz skoro svih oblasti, omogućavaju interesentima da na jednom mestu pronađu skoro sve ono što im je neophodno. Tome treba dodati da im i bibliotekari, kao stručna lica, itekako mogu pomoći.

Savremeni način rada u bibliotekarstvu omogućava tačnu evidenciju svih izdanja kroz COBISS, a COBISS je jedan od uslova razvoja i informacione pismenosti u javnim, tj. narodnim bibliotekama.

Zbornik „Pomoravsko bibliotekarstvo“ mogao bi da bude i koristan udzbenik za sve one koje interesuje bibliotekarstvo, posebno za učenike i studente koji svoj životni i radni vek vide u ovoj oblasti.

Vojislav Trumpić, prof.