Plantaže tartufa – posao budućnosti

Poseban prehrambeni artikal budućnosti biće „šumsko meso“ – gljive, a najkvalitetnija i najprofitabilnija među njima jeste TARTUF.

Raste ispod zemlje na korenima drvenastih biljaka a njihova proizvodnja u svetu u odnosu na potražnju je veoma mala, zbog čega je i cena veoma visoka. Srbija je područje bogato tartufima, ima pogodne klimatske uslove i velike razvojne mogućnosti u ovoj oblasti. Zato posebno mesto pripada plantažama tartufa u seoskim domaćinstvima, na malim parcelama gde će cela porodica moći na svom imanju pristojno da zaradi.

O svemu ovome i o drugim pojedinostima vezanim za podizanje plantaže tarufa na leskama, bilo je reči na predavanjima održanim 13.02.2013. godine u jagodinskoj biblioteci i seoskoj knjižnici u Glavincima. Posećenost je bila velika, kao i interesovanje za ovu proizvodnju što dokazuju i brojna postavljana pitanja i veoma živa diskusija.

Predavač Milan Beader, doktor poljoprivrednih nauka i direktor Investicionog fonda Zelene Laboratirije sa svojim saradnikom Žarkom Jankovićem, odgovarali su vrlo iscrpno na brojna pitanja o uslovima za podizanje plantaže, samoj proizvodnji, berbi, otkupu ali je bilo i onih koji su se interesovali za Kompaniju koja je pokrenula posao u našoj zemlji.