Sretenje

Dan državnosti Republike Srbije, 15. februar, je jedan od najbitnijih datuma u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pored toga što je Dan državnosti, on je i dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Prvog srpskog ustanka.

Narodna biblioteka u Jagodini se pridružila obeležavanju ovog praznika svojim književnim programom, odnosno promocijom knjige. U sredu 13. februara gosti biblioteke su bili jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović i Živojin Andrejić, istoričar umetnosti i priređivač zbornika naučnih radova posvećenih Karađorđu Petroviću, vođi Prvog srpskog ustanka. Zbornik je objavljen 2012. i posvećen je obeležavanju 250 godina od rođenja Vožda.

Istoričar Ninoslav Stanojlović je izneo svoja saznanja i viđenja ove značajne istorijske ličnosti dok je gospodin Andrejić govorio o rodoslovu i plemenskom poreklu porodice Petrović.

Zainteresovani posetioci ove zanimljive književne promocije su se aktivno uključili svojim komentarima, pitanjima i zapažanjima tako da se razgovor produžio i proširio na mnoge srodne teme. Upućen je poziv gospodinu Andrejiću da uskoro ponovo gostuje i prezentuje svoja brojna saznanja u oblasti istoriografije.