Javne biblioteke podstiču inovacije u zajednici

Jagodinska biblioteka je učestvovala na Regionalnoj konferenciji „Javne biblioteke ohrabruju inovacije u zajednici“ koja se održala 14. i 15. februara 2013. godine u Radovišu, Makedonija. Na konferenciji su, osim bibliotekara, učestvovali i predstavnici Ministarstva kulture Republike Makedonije i lokalnih vlasti, u cilju podsticanja dijaloga i umrežavanja između nacionalnih i lokalnih kreatora politike i bibliotekara.

Javna biblioteka „Braća Miladinovci“ iz Radoviša, Makedonija, je bila domaćin dvodevne Regionalne konferencije na kojoj se govorilo o tome kako inovativne usluge u javnim bibliotekama doprinose nacionalnom i lokalnom društvenom i ekonomskom razvoju i poboljšavaju živote građana. Organizatori Konferencije su bili EIFL-PLIP: Public Library Innovation Programme i Javna biblioteka „Braća Miladinovci“ iz Radoviša.

Prvog dana je organizovana panel diskusija o problemima i budućem razvoju makedonkog bibliotekarstva. Diskusiju su podstakli primeri dobre prakse rada biblioteka iz regiona. Predstavljeni su projekti: Javne biblioteke u Zavidovićima (Bosna i Hercegovina), Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“, Jagodina (Srbija), Narodne biblioteke „Braća Miladinovci“, Radoviš (Makedonija), kao i javne i univerzitetske biblioteke „Goce Delčev“, Štip (Makedonija). Takođe, EIFL-PLIP misiju i viziju razvoja bibliotekarstva u zemljama u razvoju iznela je Ramune Petučovaite, menadzer PLIP (Public Library Innovation Programme) programa za javne biblioteke. Osim rukovodilaca nacionalnih bibliotečkih ustanova u Makedoniji, u diskusiji su učestvovali i Robert Angelovski, rukovodilac sektora za zaštitu kulturne baštine u Republici Makedoniji, gradonačelnici opština Radoviš i Konče, kao i predstavnici Ministarstva kulture zaduženi za razvoj bibliotekarstva u Makedoniji. O novim servisima u seoskim poljoprivrednim bibliotekama govorila je direktorka Narodne biblioteke u Jagodini, Vesna Crnković.

Podstaknuti primerima biblioteka inovatora iz regiona, predstavnici vlasti i bibliotekarstva iz Makedonije su veoma konstruktivno razgovarali o problemima u makedonskom bibliotekarstvu, o načinu finansiranja bibliotekarstva i o eventualnim projektima koji bi podsticali razvoj bibliotečke delatnosti u Republici Makedoniji.

Drugog dana je oko 30 izlagača iz Makedonije i regiona izlagalo svoje radove. U sesiji Javne biblioteke rešavaju potrebe zajednice, direktorka jagodinske Narodne biblioteke je predstavila svoj rad: „Projekat AgroLib Ja – jačanje saradnje između biblioteke i lokalne zajednice“. Projekat jagodinske biblioteke je izazvao veliko interesovanje u Makedoniji, koja je sused Srbiji, s obzirom da je poljoprivredna i ekonomska situacija u ove dve zemlje slična i s obzirom da je Javna biblioteka „Goce Delčev“ iz Štipa već replicirala AgroLib Ja projekt i nazvala ga je Podrška za poljoprivrednike. Po rečima Ivanke Sokolove, organizatora ove Konferecije i menadzera projekta „Kreativni umovi stvaraju mogućnosti za zapošljavanje: Podrška za nezaposlene“, najveće interesovanje za srpski projekat su iskazali bibliotekari iz opština Konče, Kavadarci i gotovo iz cele istočne Makedonije, koja ima veliku površinu poljoprivrednog zemljišta.

Konferencija je protekla u odličnoj atmosferi sa zaključkom da je podstakla konstruktivan razgovor sa vlastima, ali i regionalnu saradnju bibliotekara. Iskazana je potreba za organizovanjem ovakvih ili sličnih konferencija u regionu, koje bi potsticale saradnju i razmenu znanja i iskustava bibliotekara Balkana.