КАД НАС ПРОШЛОСТ ИНСПИРИШЕ

Креативне радионице јагодинске Народне библиотеке под називом Кад нас прошлост инспирише ове године су биле инспирисане мотивима књиге Светлане Велмар Јанковић Очаране наочаре. Одржане су у периоду од 9 до 25. јула, а на њима је учествовало петнаестак малишана различитог узраста који су изабрали да на овај начин употпуне своје доживљаје са летњег распуста.

Идеја је била да помоћу чудотворних наочара које имају необичну моћ и омогућавају нам поглед у прошлост, а које смо израђивали на првој овогодишњој радионици, завиримо у нека давна времена и упознамо се са културом, уметношћу и начином живота оних који су живели много пре нас.

Кренули смо од најранијих времена, завирили у „прагалерије“ Ласка и Алтамире, затим покушали ( и успели) да извајамо реплику прамајке из Лепенског Вира, израдимо Тутанкамонову златну маску, накит Индијанаца и „пропратимо“ моду пролеће – лето – јесен –    зима Средњег века.

Сем развоја и неговања дечје креативности, трудили смо се да ово наше дружење има наглашен и едукативни карактер с циљем упознавања деце са основама живота и стваралаштва људских заједница које раздвајају векови и миленијуми. Верујемо да смо у томе у великој мери и успели, макар да смо подстакли њихову радозналост и жељу за истраживањем и информисањем о одређеним народима и временима.