ДАН БИБЛИОТЕКЕ 2019

Учетвртак, 25. априла 2019. године, свечано и у присуству многобројних пријатеља и гостију, прослављен је Дан библиотеке. Том приликом је представљена публикација „ Прилог завичајној библиографији Јагодине 2012 – 2018“ ауторке Марије Црнковић, награђени су најбољи читаоци у току 2018. године и уручене захвалнице појединцима и установама са којима Библиотека има дугогодишњу успешну сарадњу.

Народна библиотека „ Радислав Никчевић“ у Јагодини основана је, као јавна библиотека, давне 1909. године указом краља Петра I и од тада је носилац културног развоја Поморавског округа.

Они због којих библиотеке постоје и они који су у средишту свих њихових активности јесу, наравно- читаоци.

Зато се Библиотека, као посредник између књига и читалаца, труди да негује њихову љубави према књизи и читању као и поверење које јој указују. Један од тих начина је и награђивање најбољих читалаца у протеклој години.

Награде у виду књига које је и ове, као и свих ранијих година, даривала госпођа Наташа Лaсaн у знак сећања на свог оца, уручио је директор Народне библиотеке. Награђени су:

Вишња Милановић, Богдан Милетић, Марко Матић ( Дечје одељење ), Миодраг Радуловић, Зорица Динчић, Биљана Микић Миљковић ( Одељење за одрасле кориснике ).

 

Међу многобројним функцијама које Народна библиотека „Радислав Никчевић“ обавља у својој локалној заједници јесте и тродеценијска издавачка делатност. Наиме, библиотека је до сада потписана као издавач преко 100 публикација.

Најновија међу њима је стручна публикација „Прилог Звичајној библиографији Јагодине “која представља наставак библиографије завичајних стваралаца из 2012. године.

Аутор публикације која је овом приликом представљена је Марија Црнковић, библиотекар у јагодинској Народној библиотеци.

Завичајни писци и њихово стваралаштво су посебна драгоценост за све градове и све библиотеке. У име дугогодишње успешне сарадње са њима, као и са осталим појединцима и установама, директор им је, у овом свечаном дану, уручио у име Библиотеке захвалнице као симболични знак пажње и захвалности.

У музичком делу програма учествовали су ученици ОМШ „ Владимир Ђорђевић“ из Јагодине, а након званичног програма приређен је коктел за све званице.