DAN LEPOTE I RADOSTI

Utorak 16. april 2019. godine ostaće upamćen kao dan nesvakidašnje i izuzetne lepote i radosti u jagodinskoj Narodnoj biblioteci.

Tog 16. aprila družili smo se sa dvoje naših izuzetnih pisaca: Jasminkom Petrović i Dejanom Aleksićem.

Splet srećnih okolnosti udesio je da u jednom danu ugostimo, najpre Jasminku, a zatim i Dejana.

Jasminka je jagodinskim školarcima, među kojima su se našla i deca oštećenog sluha, govorila o lepoti različitosti kroz multimedijalni program „ U tuđim patikama“.

Junaci romana „Riko, Oskar i tajanstvene senke“ Andreasa Štajnhefela i „Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca“ Šermana Aleksija, strip novele: „Superuvce“ Sisi Bel i knjige priča „O mačkama, notama i bubama“, Jasminke Petrović među kojima su jedan nisko i jedan visoko nadaren dečak, jedan tinejdžer drugačije boje kože od onih u čijem se okruženju našao u potrazi za ostvarenjem svojih snova, jedna devojčica koja ne čuje i zbog toga nailazi na podsmeh i jedna koja ne vidi, ali je voljena, prihvaćena i podržana od svojih drugarica, prenose nam poruku da je različitost lepota sveta do koje se dolazi razumevanjem i tolerancijom.

U popodnevnim časovima, samo nekoliko sati kasnije, sala jagodinske Narodne biblioteke je ponovo bila puna dece i radosti. Povod je bilo gostovanje jednog od deci najdražih pisaca, Dejana Aleksića.

U neposrednoj interakciji pisca i dece, na evidentno oduševljenje i uživanje svih prisutnih, druženje je potrajalo iako je zajednički utisak da je vreme proletelo. Priče, pesme, zagonetke, zanimljiva pitanja i još zanimljiviji odgovori…Ono najbolje što pisci, knjige, biblioteke i društvo, uopšte, mogu da ponude deci.