САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА 32. ФЕСТИВАЛА „СРПСКО ПЕРО“

У Народној библиотеци у Јагодини се 21, 22. и 23. јуна 2017. године одржава традиционални, ове године већ 32. по реду, књижевни фестивал „Српско перо“. Овогодишњи лауреат награде „Српско перо 2017“ је Андрија Стануловић, песник из Пирота. 

РАЗНОРОДНИ ЖАНРОВИ
На, 32. по реду, конкурс за најбоље књижевно остварење младих писаца до 35 година на српском језику без обзира на жанр стигло је преко сто песама, прича, есеја и међужанровских остварења из свих крајева Србије, али и Републике Српске, чиме је институција Конкурса једног од најпознатијих и најпопуларнијих књижевних фестивала још једанпут потврђена.
Жири је , после детаљног ишчитавања и више консултација, донео једногласну одлуку да награду ,,Српско перо 2017“ понесе песма ,,Арканум“ Андрије Стануловића из Пирота коју је он на конкурс послао под шифром ,,Кедар 89“.

Ради се о наглашено софистицираном доживљају света који одражава дубоку доживљеност, лиризам и контемплативни приступ, као и приметну ерудицију. Модеран израз орнаментисан је помало загонетним опсервацијама али ипак открива једну хуманистичку визију света, необично и ефектно интерпретирану, а разрешење шифре такве визије крије се у несвакидашњим стиховима као и у наслову и одсликава жељу за победом Добра над Злим, Светлошћу над Тамом, Живота над Нигдином, и то тајним средством, односно леком који је усмерен на Сунце у себи и око себе. Ваља додати да је Стануловић већ четири пута био финалиста гласовитог јагодинског књижевног фестивала и једанпут чак веома близу знамените награде која му је ове године, апсолутно заслужено, припала.
Жири је међу десет најуспешнијих књижевних остварења уврстио још једну његову песму, као и радове (песме, приче, есеј и басна) Наталије Трнавац из Београда, Горана Веселиновића из Бањалуке, Марка Радојичића из Ниша, Давида Миленковића из Јагодине, Јоване Бабанић из Параћина, Данице Савић из Тополе, Жељка Стојковића из Рибара и Предрага Алмажана из Панчева, а и за одабране радове поменутих аутора може се констатовати да поседују завидан степен књижевне остварености.
Иако је реч о разнородним жанровима сви ти радови еклатантно казују да је млада српска литература и даље у врху светских ( и универзалних) књижевних трендова па да за будућност српске литературе ( барем када се ради о креативном и најважнијем делу) не треба бринути.
У Јагодини, Иван Лаловић
Бајо Џаковић
Милан Јаковљевић
26. маја 2017. године