34 GODINE BORBE ZA PODRŽAVANJE I NEGOVANJE KVALITETNE KNJIŽEVNOSTI U JAGODINI

Jedan od književnih događaja sa najdužom tradicijom u kulturnom životu Jagodine, započeo davne 1987. godine na inicijativu Miladina Stošića, profesora Gimnazije, a u čast nezaboravljenog pesnika Morave, Dragana Gligorijevića, popularnog Jare Labuda, opravdao je svoju veličinu i značaj i ove godine. Dvadeset talentovanih učenika iz svih srednjih škola na teritoriji Jagodine, sa više od pedeset kvalitetnih radova u prozi i poeziji takmičili su se za titulu najboljeg i zadali žiriju veoma težak zadatak…

1. mesto i plaketu Jara Labud za 2021. godinu osvojila je
Ana Đorđević, učenica ETŠ „Slavka Đurđević“ za pripovetku „Oklagija“
Jedan iz niza kvalitetnih proznih i poetskih radova ove učenice otkriva mladu, ali kompletnu i već formiranu spisteljicu. Njene teme su domaće, seoske, tradicionalističke, ali je izvedba originalna, savremena i potpuno na tragu srpskih modernista i postmodernista – pomenućemo našem kraju bliske, Vidosava Stevanovića i Živojina Pavlovića. Pripovetke “Živana” i “Glad” plene zanatskim manirom i umešnim dočaravanjem atmosfere, ali smo nagradu dodelili, po nama, najkompletnijoj i majstorski izvedenoj minijaturi “Oklagija” posle čijeg čitanja ne treba ništa ni oduzeti, ni dodati.
2. mesto dele
Anđela Trajković, učenica Tehničke škole za pesmu „Vo vjeki vjekov“ i
Kristina Todorović, učenica Gimnazije za pripovetku „Pobednički let“
3. mesto dele
Jana Božović za pesmu“Tako vladaju planetom“,
Nikolina Veljković za pesmu „Detinjstvo“ i
Luka Marjanović za pesmu“Vrati se u našu prošlost“, svi učenici Gimnazije.
U kategoriji osnovnoškolaca, učestvovalo je 30-ak učenika iz jagodinskih osnovnih škola. I tu je bilo puno kvalitetnih radova, tako da su dodeljene dve prve, dve druge i dve treće nagrade.
Prvu nagradu su podelili su Rastko Ilić, učenik 8. razreda O.Š. “Goran Ostojić” i Vera Kostić, učenica 5. razreda O.Š. “Boško Đuričić”.
Drugu nagradu podelili su Stefan Dugalić, učenik 6. razreda O.Š.”Vuk Karadžić” i Luna Marković, učenica 4. razreda O.Š. “Crnjanski”
Dve treće nagrade poneli su Pavle Jovanović učenik 5. razreda O.Š. “Boško Đuričić” i Maša Miladinović, učenica 6. razreda O.Š. “Rada Miljković”.
Nagrade je dobitnicima uručio dr Marko Bojić, direktor biblioteke, a sponzor nagrada za srednjoškolce je Centar za obrazovanje iz Jagodine.
Zahvaljujući samopregornom trudu i radu jagodinskih profesora književnosti i uvek uz podršku Narodne biblioteke u Jagodini, borba se nastavlja, a jagodinska književna scena zaista ne treba da brine za svoju budućnost!