NOVA ZVEZDA NA JAGODINSKOM KNJIŽEVNOM NEBU

Kada je 15. jula 1399. godine knjeginja Milica prvi put pomenula naziv Jagodina u jednom od svojih dokumenata, nije ni slutila da će time, izgleda, trajno obeležiti i književnu sudbinu našeg grada.
Pošto je prvi put Jagodina pomenuta u, jednom da tako kažemo „ženskom pismu“, kao da je time ona trajno postala zavičaj vrsnih spisateljica, a mi ćemo ovde navesti nekoliko primera. Nadaleko poznata i čitana (mada ne uvek i preterano cenjena) Milica Jakovljević Mir-Jam, hermetična i avangardna Leposava Mijušković, ali i savremene autorke Koviljka Smiljković i Slavica Đurić-Sedlarević svakako obeležavaju neprekinutu nit jagodinskog ženskog pisma, endemske pojave koja će sigurno u budućnosti biti predmet ozbiljnih književnih analiza.

Danas govorimo o Slavici Đurić-Sedlarević koja danas, u vreme kada često kažemo da ima više pisaca nego čitalaca, vraća veru u književnost, u magiju prenošenja i širenja ljubavi na stari, dobri način – iznošenjem svog srca i svog života na tacni – u knjigama.
Relativno nova autorka, Slavica Đurić-Sedlarević se izdvaja iz mnoštva kvalitetnih zavičajnih pisaca svojom popularnošću među jagodinskom književnom publikom. Njen prvenac objavljen krajem 2019, „Rođeta pre nego začeta“, koji prestavlja njenu životnu priču otvorio je put ka srcima čitalaca. Ubrzo je njena knjiga bila najtraženija u jagodinskoj biblioteci, a javljali su se i čitaoci sa svih meridijana, koji su svoja putovanja oplemenili upravo delom Slavice Đurić Sedlarević. Usledila je zbirka od 52 pesme, “Izvorska vila”, u kojoj je autorka pokazala i svoje pesničko umeće. U narednoj knjizi, “Vir ljubavi” spisateljica prelazi na teren fikcije, ali i to Slavica Đurić Sedlarević lako rešava svojim životnim iskustvom i ženskim uvidom koja i ovde emituje već prepoznatljivi sentiment autorke. Priča o tri mlada života, o, kako kaže autorka, tri đavolice, prerasta u priču o mladosti i ljubavi realnosti, ali i izazovima sa kojima se tri junakinje suočavaju tokom svog sazrevanja.
Autorka, ne staje ovde, i već je u štampi četvrta knjiga “Napiši neku i za mene” koju jagodinska književna publika sa nestrpljenjem očekuje. Ova knjiga, pisana u maniru već iskusnog autora odvažno se okušava u pisanju crtica na tragu „Znakova pored puta“ Ive Andrića, a svojim već pomenutim i prihvaćenim ženskim sentimentom, po oku za detalj i empatiji prema junacima, bili oni članovi porodice ili potpuni stranci čitaoca ponekad podseti na najbolje stranice Mome Kapora. Svaka preporuka za čitanje!
Inače, na društvenim mrežama se vidi da su dela ove autorke tražena i van Srbije i autorka se trudi da svima izađe u susret i pošalje primerke. Za jagodinske čitaoce koji žele svoj primerak knjige, napomenućemo da su dela Slavice Đurić Sedlarević dostupna u prodaji u knjižari Til.
I to nije sve. Da empatija kojom je natopljena svaka stranica ove autorke nije samo književna poza, dokazuju i humanitarne akcije koje prate promociju ovih knjiga. Kao što je najavljeno na književnoj večeri u jagodinskoj biblioteci deo prihoda od prodatih knjiga namenjen je u humanitarne svrhe, pa je 40 maturanata Škole sa domom za učenike oštećenog sluha i govora “11. maj” dobilo na poklon knjigu uz šolju za čaj. Seoska biblioteka u Bagrdanu izrazila je želju za knjigama Slavice Đurić Sedlarević i autorka je rado poklonila komplet knjiga. Tako se širi, ne samo lepa reč i ljubav i čovekoljublje. Narodna biblioteka u Jagodini je srećna što je deo ove priče!