PESME MORSKE, SOLISTIČKE I HORSKE U FEBRUARU – BAŠ KAD SU NAM POTREBNE!

U vreme kada Srbija kao zemlja suvozemna okovana koronom čami nasukana na obali nepostojećeg Panonskog mora i šeruje na Fejsbuku sećanja iz 2016. i 2017. kada je poslednji put bila u Paraliji, pravo osveženje dolazi iz Narodne biblioteke u Jagodini i kreativne radionice Peđe Trajkovića, pesnika i dobitnika nagrade „Plavi čuperak“ za najbolju knjigu za decu objavljenu u Srbiji 2018. godine, dramskog pisca, ilustratora i osnivača Prvog srpskog dečjeg kabarea ŠARENA RADIONICA.

„Slova na struju“, najbolji, najstariji i najkvalitetniji elektronski časopis za decu u Srbiji je svoj 38. broj posvetio srpskoj tihoj patnji 2020/21 – moru!
Broj otvara informativna pesma Bosiljke Pušić (za one koji ne znaju: Bosiljka je jedna od najboljih domaćih dečijih pesnika, rođena u Ćupriji, školu završila u Jagodini, u slobodno vreme, a i inače, majka je pevača Antonija Pušića alias Ramba Amadeusa) “Šta znamo o moru”, u kojoj upoznajemo i prisećamo se najosnovnijih pojmova tipa “galeb”, “riba”, “školjka”, “talas” itd. Korisno!
Nižu se zatim relevantne teme poput rupe na Arci, zaljubljenih suncobrana i Jone i kita. Peđa Trajković nas podseća da je moguća i morska tema iz Srema gde se sreću morski vuk i morsko prase, dok Dušan Pop Đurđev u svojoj pesmi na novi način promišlja ribarčeta san.
Roneći kroz morska “Slova na struju” srećemo ukletog Holanđanina i Mikija-Likija i žalimo nad sudbinom mladog ajkulana koji nekako ne može da uspostavi prijateljstva jer svi beže od njega…
“Jedna istinita priča” Snežane Pavlović Bogojević nas upoznaje sa sudbinom ptice dodo, a u pesmi “Morski vuk” Vladimir Andrić opisuje muke sa mangupom koji je želeo da ofarba i ogradi more. Nižu se dalje poetski i prozni biseri Luisa Kerola, Dejana Đonovića, Dragana Lukića, Miloja Radovića, Đorđa Fišera, a uvek aktuelni klasik “Zamislite” Duška Radovića nas vraća u društvo princeze Nađe i razbojnika Kađe…
Tradicionalna rubrika “Bliski susret pisane vrste” nas bliže upoznaje sa stvaralaštvom makedonskog pisca i pesnika Nauma Popeskog, dok je Edvard Gori “Sumnjivi gost” sekcije “Stara slova sjaje kao nova”. “Spomenar” Snežane Vulić podseća nas na Sašu Božovića, a Peđa Trajković još jednom blista kao autor pesme o najpoznatijem filmskom Džemsu Bondu – Rodžeru Muru. O svemu što ikada niste hteli da znate pripoveda Jovana Bajagić dajući vam “Milion bezodgovornih pitanja i bespitajnih odgovora”, a za dalju zabavu u časopisu zaduženi su Tatjana Pupovac, Branko Stevanović, Veselin Milićević, Goran Novakov, Mošo Odalović, Zorica Tomović Despotov, Igor Kolarov, Radislav Jović i mnogi drugi autori.
Broj u morskom duhu završavaju “u(s)tripovani” veliki morski istraživači od Ameriga Vespučija do Kolumba koji na poslednjim stranicama “Slova na struju” neštedimice prosipaju svoje mudrosti.
Dakle, ne oklevajte – zaronite u novi broj najboljeg književnog elektronskog časopisa za malu i veliku decu samo na adresi http://www.jabooka.org.rs/product/casopis-br-38/ !