DODELJENE NAGRADE NA KONKURSU „JARA LABUD“

Pandemija je tokom 2020. godine promenila živote miliona ljudi. I Narodna biblioteka u Jagodini je svoje aktivnosti prilagodila preporukama struke, ali se trudila da neke svoje tradicije, uprkos svemu, ipak sačuva. Tako, na primer, ni u jednom trenutku se nije razmišljalo da se konkurs „Jara Labud“, koji biblioteka uspešno sprovodi već dugi niz godina, otkaže ili odloži za neka srećnija vremena.

Članovi žirija za srednje škole su ove godine bili dr Branko Ilić, docent Fakulteta pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu, Snežana Vulić i Milun Vasić, bibliotekari sa Odeljenja za kulturno obrazovne programe i podsticanje čitanja. Ove godine je po prvi put konkurs bio otvoren i za učenike koji nisu iz Jagodine i to se pokazalo kao dobra praksa.
U konkurenciji srednjih škola pokazalo se da su onlajn nastava, produženi raspusti i po svemu neuobičajeni nastavni proces tokom školskih 2019/20. i 2020/21. godina uzeli svoj danak, i da je duhovno vođstvo profesora tokom kreativnog procesa stvaranja poezije i proze kod učenika nezamenjivo. Žiri je posle uvida u radove i plodotvorne diskusije doneo odluku da OVE GODINE NE DODELI NAGRADU „JARA LABUD“, ali da kao kvalitetne autore izdvoji Anu Radenković, učenicu trećeg razreda SMŠ „Milutin Milanković“ u Jagodini i Nevenu Nikolić, učenicu trećeg razreda Umetničke škole Niš. Ani je dodeljena druga nagrada na konkursu za pesmu „Vino“, dok je Neveni dodeljena treća nagrada na konkursu za esej „Satovi ubijaju vreme“.
U konkurenciji osnovnih škola na konkurs su pristigli radovi iz jagodinskih osnovnih škola kao i iz jedne niške. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Ana Tošanić – profesor srpskog jezika i književnosti, Snežana Vulić i Jasna Milošević – bibliotekari sa Odeljenja za kulturno obrazovne programe i podsticanje čitanja.
Zbog specifičnosti situacije, žiri je doneo odluku da sve dodeljene nagrade budu ravnopravne.
Nagrađeni su:
– Elena Milić, učenica šestog razreda OŠ „Milan Mijalković“ iz Jagodine
– Jovana Glidžić, učenica petog razreda OŠ „Stefan Nemanja“ iz Niša
– Lena Đurković, učenica petog razreda OŠ „Rada Miljković“ iz Jagodine
– Jana Jovanović, učenica sedmog razreda OŠ „Boško Đuričić“ iz Jagodine

Ovom prilikom, nagrađenim mladim literatama čestitamo i nadamo se da će imati priliku da svoje radove pročitaju jagodinskoj publici na dodeli nagrada na narednom konkursu „Jara Labud“ krajem 2021. ili početkom 2022. godine.