ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА И АРХИЈЕРЕЈСКО НАМЕСНИШТВО БЕЛИЧКО ОБЕЛЕЖИЛИ ОСАМ ВЕКОВА АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У петак, 27. децембра, на Факултету педагошких наука у Јагодини промовисана је монографија „Старе рукописне и штампане црквене књиге на територији Архијеријског намесништва беличког“.
Књига је објављена поводом обележавања осамстоте годишњице самосталности Српске православне цркве, а аутори су протонамесник Миломир Тодоровић и виши библиотекар на Завичајном одељењу Народне библиотеке „Радислав Никчевић“ у Јагодини Нада Димитријевић. У монографији су представљене књиге и фрагменти појединих богослужбених рукописа који датирају од 14. века па све до 1867. године, а коришћени су на територији Архијеријског намесништва беличког које обухвата манастир Јошаницу и 19 црквених општина. Публикација се концепцијски састоји од пет делова: српске рукописне књиге, српске ране штампане књиге, српске штампане књиге од 18. до 19. века, руске штампане књиге и румунске књиге.
Промоцију је увеличао и Његово Преосвештенство Владика шумадијски Господин Јован. Он је истакао да сматра да ће ова књига бити од великог значаја за свакога који се заинтересује да види шта се то у прошлости догађало на територији града Јагодине и беличког намесништва, као и да издавање књиге треба да буде само почетак истраживања и изналажења многих таквих драгоцености које су биле негде скривене и да би било добро да оне угледају светлост дана.
Поред аутора и Владике Јована, о књизи су говорили и Гордана Гаврић, посебна саветница министра за културу и информисање Републике Србије, др Зоран Ранковић, ђакон и декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду и др Жарко Војновић, начелник одељења за библиографију у Народној библиотеци Србије. Пред бројном публиком, наступио је и Хор светих апостола, а саставни део промоције била је и изложба старих књига које су и представљене у монографији.