U BIBLIOTECI PREDSTAVLJENA KNJIGA DR DEJANA VUKIĆEVIĆA

U petak, 7. februara u Narodnoj biblioteci u Jagodini održana je zanimljiva promocija knjige “NON IMPRIMATUR – ili cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu”, autora dr Dejana Vukićevića. Promociju je otvorio direktor jagodinske biblioteke dr Marko Bojić, a pored autora, na promociji je govorila i Gordana Gavrić, posebna savetnica ministra za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Odgovarajući na pitanja moderatora promocije Miluna Vasića, dr Dejan Vukićević je zainteresovanim posetiocima ponudio pregled vrsta cenzure kroz istoriju, prikaz najekstremnijih cenzorskih postupaka, ali se detaljnije osvrnuo i na cenzuru u Srbiji XX veka i posebno na slučaj knjige Gojka Đoga “Vunena vremena”. Predstavljajući cenzuru kao pratilju civilizacije od samog njenog nastanka, Vukićević je pomenuo i dobru stranu cenzure kroz istoriju – institut obaveznog primerka u bibliotekama koji je prvi put ustanovljen posle francuske revolucije 1789. Gordana Gavrić je u svom izlaganju istakla moralnu vertikalu koju svojom knjigom autor promoviše i pohvalila trud na istraživanju koje, kako je rekla, tek počinje.

Dejan Vukićević rođen je 1965. godine u Kraljevu. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti, a magistrirao je i doktorirao na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Radio je na personalnim biografijama 30 srpskih književnika. Za bibliografiju časopisa „Delo“ od Bibliotekarskog društva Srbije 2007. godine dobio je nagradu „Stojan Novaković“, a istu nagradu dobio je i 2012. godine za Bibliografiju srpskih enciklopedija i leksikona. Nagradu „Marija Ilić Agapova“ dobio je 2012. godine kao najbolji bibliotekar grada Beograda, a prošle godine uručena mu je i nacionalna nagrada „Janko Šafarik“ za ukupan doprinos bibliotekarskoj struci.