ЈАГОДИНСКИ БИБЛИОТЕКАРИ НА 85. ИФЛА КОНФЕРЕНЦИЈИ И СКУПШТИНИ У АТИНИ

Међународни конгресни центар Мегарон у Атини (MAICC) угостио је више од 3.300 делегата из 130 земаља на светском библиотечком конгресу, 85. Генералној конференцији и скупштини ИФЛА-е, која је одржана од 24. до 30. августа 2019. године. Мото овогодишње ИФЛА-е био је: „Libraries – dialogue for change/Библиотеке – дијалог за промене“. 

На конференцији је било више од 500 говорника у оквиру 250 сесија, око 200 постер сесија, 30 lighting разговора, преко 20 сателлит сусрета и 11 кључних сесија које су преношене путем лајв стрима. У делегацији Србије било је 34 библиотекара учесника ИФЛА-е међу којима и представнице Народне библиотеке у Јагодини, Сузана Танасијевић и Ивана Пешић. Библиотекарке јагодинске библиотеке представиле су рад своје Библиотеке постером под називом „Changing Yourself Will Change the World/ Мењајући себе променићеш свет“ у оквиру Постер сесије 26. и 27. августа. Представљање иновативних, дигитално-инклузивних сервиса библиотеке: АгроЛиб, Слова на струју и Дигитални грађанин, наишло је на фантастичан пријем и изазвало интересовање код делегата из бројних земаља са свих континената.
Библиотекарке су веома успешно и садржајно представиле рад Библиотеке а такође и промовисале на најбољи начин град Јагодину, судећи по оцени колега из Србије као и многобројних учесника ИФЛА-е из различитих земаља света.
На церемонији затварања проглашен је победнички постер. Победу је однео колега Донатас Кубилиус из Литваније који је представио М
akerspace . Такође, изабрана је председница ИФЛА-е за период 2019-2021. Кристина Мекензи и проглашени градови домаћини за 2020. годину Даблин у Ирској и 2021. године Ротердам у Холандији.
Током Конгреса усвојена је и Стратегија 2019-2024 са циљем снажних уједињених библиотека које оснажују писмена, информисана и партиципативна друштва.
Српски библиотекари су и овог пута били 
#bibliotekarinaputu , јер су организованим аутобуским превозом у организацији Библиотекарског друштва Србије ишли под слоганом „1000 километара, 1000 идеја“. У повратку је била организована посета библиотеци у Верији, која важи за најмодернију и најбоље опремљену библиотеку таквог типа у Грчкој.