JAGODINSKI BIBLIOTEKARI NA 85. IFLA KONFERENCIJI I SKUPŠTINI U ATINI

Međunarodni kongresni centar Megaron u Atini (MAICC) ugostio je više od 3.300 delegata iz 130 zemalja na svetskom bibliotečkom kongresu, 85. Generalnoj konferenciji i skupštini IFLA-e, koja je održana od 24. do 30. avgusta 2019. godine. Moto ovogodišnje IFLA-e bio je: „Libraries – dialogue for change/Biblioteke – dijalog za promene“. 

Na konferenciji je bilo više od 500 govornika u okviru 250 sesija, oko 200 poster sesija, 30 lighting razgovora, preko 20 satellit susreta i 11 ključnih sesija koje su prenošene putem lajv strima. U delegaciji Srbije bilo je 34 bibliotekara učesnika IFLA-e među kojima i predstavnice Narodne biblioteke u Jagodini, Suzana Tanasijević i Ivana Pešić. Bibliotekarke jagodinske biblioteke predstavile su rad svoje Biblioteke posterom pod nazivom „Changing Yourself Will Change the World/ Menjajući sebe promenićeš svet“ u okviru Poster sesije 26. i 27. avgusta. Predstavljanje inovativnih, digitalno-inkluzivnih servisa biblioteke: AgroLib, Slova na struju i Digitalni građanin, naišlo je na fantastičan prijem i izazvalo interesovanje kod delegata iz brojnih zemalja sa svih kontinenata.
Bibliotekarke su veoma uspešno i sadržajno predstavile rad Biblioteke a takođe i promovisale na najbolji način grad Jagodinu, sudeći po oceni kolega iz Srbije kao i mnogobrojnih učesnika IFLA-e iz različitih zemalja sveta.
Na ceremoniji zatvaranja proglašen je pobednički poster. Pobedu je odneo kolega Donatas Kubilius iz Litvanije koji je predstavio M
akerspace . Takođe, izabrana je predsednica IFLA-e za period 2019-2021. Kristina Mekenzi i proglašeni gradovi domaćini za 2020. godinu Dablin u Irskoj i 2021. godine Roterdam u Holandiji.
Tokom Kongresa usvojena je i Strategija 2019-2024 sa ciljem snažnih ujedinjenih biblioteka koje osnažuju pismena, informisana i participativna društva.
Srpski bibliotekari su i ovog puta bili 
#bibliotekarinaputu , jer su organizovanim autobuskim prevozom u organizaciji Bibliotekarskog društva Srbije išli pod sloganom „1000 kilometara, 1000 ideja“. U povratku je bila organizovana poseta biblioteci u Veriji, koja važi za najmoderniju i najbolje opremljenu biblioteku takvog tipa u Grčkoj.