ЈАГОДИНА – ВЕЋ 111 ГОДИНА У БОРБИ ЗА ЧИСТОТУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

Још пре више од 111 година у Jагодини је излазио „Бранич“, лист који се борио против граматичких и језичких грешака у тадашњем „српском или хрватском језику“. Уређивао га је прота Милош С. Анђелковић, професор тадашње учитељске школе, ерудита и интелектуалац, један од најобразованијих људи свог времена у Србији.

Поводом 150. годишњице рођења овог истакнутог Јагодинца у Народној библиотеци у Јагодини је у среду, 24. октобра одржана трибина на којој су, углавном пред млађом публиком,  о Милошу С. Анђелковићу и његовом часопису „Бранич“ говорили Нинослав Станојловић, историчар и хроничар старе Јагодине и Милун Васић, професор и уредник програма у градској библиотеци.

Професор Станојловић је представио животни пут Милоша С. Анђелковића, његов рад у српској просвети, надасве у православном катихизму и граматици као и у борби за стандардизацију  српског језика. Посебно је указао на чињеницу да се Анђелковић није бојао сукоба са најеминентнијим умовима свога доба у својој мисији одбране чистоте и правилности српског књижевног језика. Познати јагодински историчар је посебно истакао да је рад Милоша С. Анђелковића био признат у највишим српским научним круговима, те да су његов рад познавали и поштовали Ватрослав Јагић, Милан Решетар, Стојан Новаковић и многи други научни ауторитети тога времена.

Милун Васић је у свом излагању повукао паралеле у актуелној језичкој пракси и језичкој пракси која је владала почетком двадесетог века и тиме још више нагласио значај „Бранича“ у развоју и стандардизацији српског језика, али и у приближавању идеје књижевног, стандардизованог језика најширим народним слојевима. Наиме, осим разрешавања језичких недоумица код тадашњих Срба, „Бранич“ је доносио и приказе појединих лингвистичких дела свога времена, одговарао на питања читалаца и уз много примера из праксе указивао како треба правилно користити српски језик.
У доба када норма српског књижевног језика јесте донекле успостављена, али није и заживела у пракси, овакав часопис је био велика драгоценост и Јагодини служи на част да је забележена као први град који је изнедрио практични језички часопис.
На крају свог излагања, Васић је нагласио да, трудом радника Завичајног одељења библиотеке, већину бројева „Бранича“ Јагодинци могу прочитати у пуном тексту на сајту јагодинске библиотеке: http://www.jabooka.org.rs/product-category/casopisi/