JAGODINA – VEĆ 111 GODINA U BORBI ZA ČISTOTU SRPSKOG JEZIKA

Još pre više od 111 godina u Jagodini je izlazio „Branič“, list koji se borio protiv gramatičkih i jezičkih grešaka u tadašnjem „srpskom ili hrvatskom jeziku“. Uređivao ga je prota Miloš S. Anđelković, profesor tadašnje učiteljske škole, erudita i intelektualac, jedan od najobrazovanijih ljudi svog vremena u Srbiji.

Povodom 150. godišnjice rođenja ovog istaknutog Jagodinca u Narodnoj biblioteci u Jagodini je u sredu, 24. oktobra održana tribina na kojoj su, uglavnom pred mlađom publikom,  o Milošu S. Anđelkoviću i njegovom časopisu „Branič“ govorili Ninoslav Stanojlović, istoričar i hroničar stare Jagodine i Milun Vasić, profesor i urednik programa u gradskoj biblioteci.

Profesor Stanojlović je predstavio životni put Miloša S. Anđelkovića, njegov rad u srpskoj prosveti, nadasve u pravoslavnom katihizmu i gramatici kao i u borbi za standardizaciju  srpskog jezika. Posebno je ukazao na činjenicu da se Anđelković nije bojao sukoba sa najeminentnijim umovima svoga doba u svojoj misiji odbrane čistote i pravilnosti srpskog književnog jezika. Poznati jagodinski istoričar je posebno istakao da je rad Miloša S. Anđelkovića bio priznat u najvišim srpskim naučnim krugovima, te da su njegov rad poznavali i poštovali Vatroslav Jagić, Milan Rešetar, Stojan Novaković i mnogi drugi naučni autoriteti toga vremena.

Milun Vasić je u svom izlaganju povukao paralele u aktuelnoj jezičkoj praksi i jezičkoj praksi koja je vladala početkom dvadesetog veka i time još više naglasio značaj „Braniča“ u razvoju i standardizaciji srpskog jezika, ali i u približavanju ideje književnog, standardizovanog jezika najširim narodnim slojevima. Naime, osim razrešavanja jezičkih nedoumica kod tadašnjih Srba, „Branič“ je donosio i prikaze pojedinih lingvističkih dela svoga vremena, odgovarao na pitanja čitalaca i uz mnogo primera iz prakse ukazivao kako treba pravilno koristiti srpski jezik.
U doba kada norma srpskog književnog jezika jeste donekle uspostavljena, ali nije i zaživela u praksi, ovakav časopis je bio velika dragocenost i Jagodini služi na čast da je zabeležena kao prvi grad koji je iznedrio praktični jezički časopis.
Na kraju svog izlaganja, Vasić je naglasio da, trudom radnika Zavičajnog odeljenja biblioteke, većinu brojeva „Braniča“ Jagodinci mogu pročitati u punom tekstu na sajtu jagodinske biblioteke: http://www.jabooka.org.rs/product-category/casopisi/