БИБЛИОНЕТ 2018.

У Библиотеци Матице српске у четвртак, 7. јуна, почео је  традиционални стручно-научни скуп „Библионет“, који је  трајао до суботе, 9. јуна 2018. Ово је била дванаеста по реду годишња конференција „Библионет“ коју организује Заједница матичних библиотека Србије, са циљем да се унапреде активности матичних библиотека у регионалним центрима и другим народним библиотекама у Србији, као и да се афирмишу научно-истраживачке активности у домаћем библиотекарству.

Тема овогодишњег „Библионета“ била је“Рукописна и стара штампана књига“. На скупу су представљени радови посвећени: историји књиге и штампарства, историјату појединих збирки, истраживању и раду на опису и презентовању грађе, правној и физичкој заштити, примени савремених технологија.

На конференцији је било речи о српским рукописима у контексту општесловенске рукописне традиције, о истраживању српских рукописа у иностраним збиркама, о виртуелним библиотекама рукописних и старих штампаних књига и др.

Након поздравне речи организатора и отварања скупа уследило је свечано уручење награде “Ђура Даничић”, Душици Грбић археографу саветнику, која је већи део свог радног и професионални века провела у Одељењу старе и ретке књиге и легата у Библиотеци Матице српске. Објавила је више десетина радова из области историје књиге, писма и библиотека, палеографије, ортографије, језика, текстологије, културне историје, српско-руских веза итд.

Поред осталог истакнут је као значајан њен коауторски рад на пројекту “Каталог ћирилске рукописне књиге у збирци Библиотеке Матице српске од XIII до XVIII века”, који је дугорочан. Палеографски приступ и метод описа ћирилских рукописа, који се потврђује у овој серији окарактерисан је у науци као „новосадска палеографска школа”. Посебно је значајан њен допринос  изучавању словенске палеографије и кодикологије  за шта је од стране водећих руских научника из ове области у научним круговима добила признање.

На Библионету  су током  три радна дана у оквиру сесија, своје радове представили бројни истраживачи археографи из Србије, Русије и Мађарске као и библиотекари из јавних библиотека Србије.

Током првог радног дана  у оквир радна сесије Рукописна књига, по позиву представили су своје радове  између осталих и гости из иностранства :

  • Анатолиј Аркадјевич Турилов (Институт славистике Руске академије наука, Москва):Опис рукописа као научно истраживање од 13-18 века.
  • Жана Леонидовна Левшина ( Руска национална библиотекан Санкт Петербург):

Рукописи писани српским правописом у фондовима две највеће библиотекеу Русији: националној и државној.

У оквиру радне сесије Стара штампана књига радове су презентовали:

  • Џамила Нуровна Рамазанова (Руска државна библиотека, Москва):Ретке књиге из збирке Руске државне библиотеке.
  • Фаркаш Габор Фаркаш (Национална библиотека “Сечењи”, Будимпешта):

Формирање збирки старих књига, значај појма хунгарика и заштита музејских библиотечких докуменатау Мађарској.

Током другог радног дана, у оквиру сесије Стара штампана књига, радове су презентовали бројни библиотекари из јавних библиотека Србије. Народну библиотеку “Радислав Никчевић” у Јагодини представила је Нада Димитријевић радом на тему, Рукописне и штампане књиге на територији Поморавског округа до 1800. године. Излагање је било веома запажено и изазвало позитивне коментаре.

Други радни дан је завршен посетом Галерији Матице српске.

Трећи дан је био резервисан за посете: Карловачкој гимназији и библиотеци и манастиру Велика Ремета (посета манастира и библиотеке).

Организованим ручком у манастиру за све учеснике скупа и  беседом игумана, на најлепши могући начин је завршен овогодишњи “Библионет”.