I ja imam talenat?

Kada za nekoga kažemo da je talentovan ili darovit obično podrazumevamo da posuduje izuzetnu sposobnost u nekoj oblasti – muzikalan je, ima dar za slikanje ili vajanje, talentovan je za neki sport ili ples. Ponekada, kada govorimo o darovitim ljudima setimo se neke poznate istorijske ličnosti koje je dala izuzetan doprinos u nekoj oblasti, na primer nauci –  Nikola Tesla, Albert Ajnštajn, Stiven Hoking…

Darovitim ili talentovanim ljudima se obično veoma divimo. Prvo, zato što su kao veoma mali ispoljili svoj talenat – seli za klavir i odsvirali neku poznatu melodiju, izvodili komplikovane matematičke jednačine, naslikali nečiji portret… Drugo, obično nam se čini da oni sviraju, pevaju, slikaju ili rešavaju zadatke sa izuzetnom lakoćom – nije bilo potrebno da se puno trude, vežbaju, već im je taj talenat došao prirodno. Ponekada, talentovani ljudi postanu izuzetno poznati i slavni, zarade puno novca ili izmisle nešto novo za čovečanstvo zahvaljujući svom talentu što takođe izazova divljenje drugih ljudi.

Nekada se smatralo da je darovitost rezultat prirodno nasleđene opšte sposobnosti. To je značilo da se osoba rađa kao darovita a da kasnije samo ispoljava tu svoju darovitost u nekoj oblasti – na primer muzici, slikarstvu, nauci.

Danas se smatra da postoji više različitih sposobnosti i da jedna osoba može imati više ili manje razvijenu svaku od tih sposobnosti. Takođe, te sposbnosti se tokom života razvijaju, tako da neko može da postaje izuzetan muzičar, sportista ili naučnik tako što će puno učiti ili vežbati veštinu. Zahvaljujući prirodno nasleđenim sposobnostima i učenju i vežbanju, svako od nas može da razvije:

  • Vizuelnu sposobnost odnosno sposobnost da razume mape, grafikone, snimke, fotografije, da se snalazi u prostoru kao i da slika ili crta.
  • Verbalnu sposobnost da se lako, jednostavno i na lep način izražava kroz pisanje ili usmeni govor
  • Matematičku sposobnost, odnosno sposobnost da rešava matematičke probleme i zadatke, da se bavi naukom.
  • Telesnu sposobnost koja omogućava da se skladno krećemo, kontrolišemo svoje pokrete i učimo nove što je korisno plesačima i sportistima.
  • Muzičku sposobnost koja omogućava sviranje, pevanje, komponovanje.
  • Interpersonalnu sposobnost koja nam omogućava da dobro razumemo osećanja i mišljenja drugih ljudi, što je sposobnost koju dosta koriste psiholozi, savetnici, socijalni radnici, nastavnici…

Lista sposobnosti koju svako od nas može da poseduje ili razvija tokom života ovde se ne završava. Oni koji imaju prirodno nasleđen talenat mogu lakše razviti neku sposobnost, ali je i dalje vežba i učenje ključna kako bismo uspešno razvili neki talenat.